Draaiorgel verliest onderdak, orgelman zoekt nieuwe stalling

Frans Campagne met zijn draaiorgel Erica. Foto: Omroep Gelderland
Frans Campagne met zijn draaiorgel Erica. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG – Frans Campagne vrolijkt al sinds 2011 met zijn draaiorgel Erica elke zaterdag de binnenstad van Doesburg op. Maar binnenkort raakt hij het onderdak voor zijn orgel kwijt. Dus zoekt hij met spoed een nieuwe stalling.

“Het orgel staat nu in een stalling bij een woonhuis van een vrouw. Maar zij is helaas half maart overleden. Het woonhuis gaat op den duur in de verkoop en dat betekent waarschijnlijk dat er dan voor mij geen plek meer is”, vertelt Campagne.

Al eerder stalling kwijt

Het is niet de eerste keer dat hij zijn stallingsplek kwijtraakt. “Tot ruim twee jaar geleden stond het orgel gestald in de opslag van het Doesburgse Mosterdmuseum. Dat werd ook verkocht. En ook toen moest ik op zoek naar een nieuwe plek.”

Wat de zoektocht wat bemoeilijkt, is de hoogte van het orgel. “Het is net iets hoger dan een kanteldeur van een garagebox. Verder moet het een niet te droge en niet te natte plek zijn. Ook moet het afgesloten zijn, zodat mensen niet zomaar bij het orgel kunnen. En omdat ik het met de hand moet duwen, zal het rond het centrum van Doesburg moeten zijn. Anders wordt de afstand te groot”, stelt Campagne.

Orgel is gebouwd in 1892

“Het is een antiek orgel, gebouwd in 1892. Ook de tegenwoordige presentatie is heel antiek te noemen. Die is al vijftig jaar zo. Het orgel staat op een houten duwwagen met houten wielen. Ik heb er geen motor op. Ik moet alles met de hand doen.”

Voor Campagne is het draaien met het orgel een hobby naast zijn dagelijkse werk. “Het is lekker ontspannen. Ook het contact met alle Doesburgers is fijn. Ik ben heel gehecht aan Erica. Ik ken het orgel al vanaf mijn derde jaar. Op de allereerste foto van mij met het orgel sta ik met een teddybeer in mijn handen”, blikt Campagne terug.

Hij hoopt daarom snel op nieuw onderdak. “Voor de eigenaar van de nieuwe stalling speel ik een speciaal liedje”, lacht Campagne. Vrijdag gaat hij flyers in de bus doen bij mensen waar hij een grote schuurdeur ziet.