Initiatiefgroep waarschuwt voor vertraging bij Rhederhof

Rhederhof Rheden Foto: Martin Slijper
Rhederhof Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – De sloop- en bouwwerkzaamheden op het terrein van het oude bejaardenhuis aan de Snippendaalseweg in Rheden kunnen nog niet beginnen. Op dit moment wordt daar grondig onderzoek verricht naar de flora en fauna.

Dit onderzoek is van essentieel belang voor het updaten van de ontheffing voor flora en fauna die dateert uit 2014.

Nieuwe (aangepaste) ontheffing

Daarnaast worden de dieren die zich op het bouwterrein bevinden weggeleid zodat deze geen slachtoffer worden van de sloop en bouwactiviteiten. De sloop- en bouwwerkzaamheden kunnen pas van start gaan als de onderzoeken en wegleidactiviteiten afgerond zijn en er een aangepaste versie van de ontheffing door de provincie is afgegeven.

Schermen

Een vertraging in dit proces kan ontstaan als de onderzoeken verstoord en de benodigde materialen vernield worden.

Het gebeurt regelmatig dat mensen (van alle leeftijden) over en achter de hekken komen en daarbij zelfs de hekwerken vernielen. Daarom worden binnenkort nieuwe schermen geplaatst om kwetsbare dieren buiten het toekomstige bouwterrein te kunnen verplaatsen. Door vernieling van deze schermen kunnen dieren niet van het terrein geweerd worden en loopt het proces mogelijk vertraging op.

Daarom vraagt de initiatiefgroep, die tracht het proces van sloop en bouw te bespoedigen, iedereen om goed op te letten bij het oude bejaardenhuis aan de Snippendaalseweg in Rheden. En als ze mensen achter het hek zien, deze te vragen het terrein te verlaten omdat ze de onderzoeken verstoren en zo het hele sloop- en bouwproces vertragen.

Zie ook: Duidelijkheid na 23 jaar, voormalig bejaardenhuis Rhederhof in 2024 tegen de grond

Resie Oude Luttikhuis: “Alles wordt vertraagd door mensen, met name jeugd, die daar niets te zoeken hebben. Ze slopen hekken, gebouwen en omleidroutes, verstoren de onderzoeken en dwarsbomen zo het gewenste resultaat. De vertraging die dit veroorzaakt is gewoon jammer en niet nodig.

Achter de hekken is niets te vinden, alleen kale woningen en deels uitgebrande woningen en methoden om dieren weg te leiden van het toekomstige sloop en bouwvlak, zodat onder deze dieren zo min mogelijk slachtoffers vallen. Niemand is dus gebaat bij dit soort ongewenste toegang, sterker nog, het veroorzaakt onnodige slachtoffers onder de dieren.

De enige mensen die daar wel wat te zoeken hebben zijn degenen die onderzoeken en meten welke flora en fauna er voorkomt. Deze mensen kunnen hier ook met kennis van zaken over spreken, dus zijn goed herkenbaar als je ze aanspreekt. Wil je dat liever niet, bel dan 09008844 en meld dat het over indringers gaat bij het voormalige bejaardenhuis Rhederhof.

Grote berenklauw

Daarnaast gaan enkele vrijwilligers binnenkort de invasieve exoten verwijderen (Grote berenklauw en Japanse duizendknoop) om zo de verdere verspreiding van deze plant te vertragen. Op deze manier hoopt de initiatiefgroep dat er in de toekomst iets moois ontstaat in plaats van de huidige bouwval.

Voormalig Rhederhof in Rheden – Foto: Martin Slijper

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Duidelijkheid na 23 jaar, voormalig bejaardenhuis Rhederhof in 2024 tegen de grond
Zie ook: Vervallen bejaardenhuis Rheden gaat tegen de vlakte
Zie ook: Plannen voor sloop voormalig verzorgingshuis Rhederhof in Rheden
Zie ook: Opnieuw brandstichting bij voormalig Rhederhof
Zie ook: Tbs voor arbeidsmigrant die brandbommen gooide bij Rhederhof
Zie ook: Beveiliger misbruikt sloopwoningen naast voormalig Rhederhof
Zie ook: Politie schiet op man die brandbommen gooit bij oud bejaardentehuis in Rheden