Afperser bedreigt Dierens garagebedrijf met brandfilmpjes

Afperser bedreigt Dierens garagebedrijf met brandfilmpjes Foto: Pixabay
Afperser bedreigt Dierens garagebedrijf met brandfilmpjes Foto: Pixabay

DIEREN – Een 35-jarige Fransman is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar nadat hij geprobeerd had om een garagebedrijf in Dieren voor 50.000 euro op te lichten door dreigende filmpjes van brandstichting te sturen naar een ondernemer.

Naast de gevangenisstraf kreeg de man ook nog een jaar voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet hij de beveiligingskosten ter waarde van 80.000 euro vergoeden die de gedupeerde ondernemers hebben moeten maken. Als hij zijn straf in Nederland heeft uitgezeten, zal hij worden uitgeleverd aan Italië, waar hij eveneens nog een omvangrijk strafblad heeft.

De Fransman tussen 28 september en 12 oktober 2023 contact op met een ondernemer in Dieren, met het verhaal dat de politie een dure auto die hij bij de ondernemer had gekocht in beslag had genomen, omdat deze gestolen zou zijn. Hij eiste daarop via een WhatsAppbericht een vergoeding van 50.000 euro. Dreigend stelde hij dat als de ondernemer niet zou betalen, hij het bedrijf in brand zou steken. Deze dreigementen herhaalde hij ook bij andere bedrijven in Zwaag, Woerden en Someren.

Op de filmpjes die de ondernemers ontvingen, was te zien hoe de Fransman begin oktober naar de garagebedrijven reed, een bivakmuts droeg en brandstof op straat verspreidde om het vervolgens aan te steken. Naast de filmpjes stuurde hij ook dreigende teksten, zoals: ‘Ik aarzel niet om uw bedrijf in brand te steken’ en ‘Ik zal nog een tijdje wachten. Ik kom terug als u het niet verwacht. Ik heb niets te verliezen. Neem mijn woorden niet licht.’

Dankzij het kenteken van zijn auto, dat op de filmpjes te zien was, kon de politie de Fransman traceren. Bij zijn arrestatie werden in zijn auto een jerrycan, handschoenen, een bivakmuts en een aansteker aangetroffen, allen met zijn DNA erop.