Kookadvies drinkwater voor 46.000 huishoudens

Kookadvies drinkwater voor 46.000 huishoudens Foto: Omroep Gelderland
Kookadvies drinkwater voor 46.000 huishoudens Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR – Inwoners van Zevenaar, Didam, Dieren en omgeving wordt geadviseerd om kraanwater drie minuten te koken voor gebruik. Het kookadvies is afgegeven nadat in een reservoir de enterococcen-bacterie is aangetroffen. Het advies zorgt ervoor dat mensen massaal water zijn gaan inslaan in supermarkten, daar is geen fles meer te krijgen.

De bacterie werd ontdekt in een reservoir in Ellecom. “Vanuit dat reservoir worden enkele andere reservoirs bediend”, zegt woordvoerder Nena Kreeft van Vitens. “In die reservoirs is nog niks aangetroffen, maar voor alle zekerheid geven we in die omgeving ook een kookadvies af.”

Alleen drinkwater

Zo’n 46.000 huishoudens krijgen het advies om het water minstens drie minuten te koken. Het gaat alleen om drinkwater, mensen kunnen nog wel gewoon douchen, handen wassen of de wc doorspoelen. Enterococcen kunnen effect hebben op maag en darmen van mensen met een verminderde weerstand.

Enterococcen (of enterokokken) zijn melkzuurbacteriën. Deze bacteriën komen voor in de darmen van mens en dier en ondersteunen de spijsverteringsprocessen. De bacterie zelf is niet ziekmakend en dus niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand kan het wel vervelende gevolgen hebben. Meestal gaat het om infecties, diarree en andere maag- en darmklachten.

Run op water

Hoe het water verontreinigd kon raken, wordt nog onderzocht. Hoe lang het advies blijft gelden is nog onbekend.

Door het kookadvies zijn mensen naar de supermarkt gesneld, binnen 15 minuten waren de schappen waar flessen water staan zo goed als leeg. In winkels in Babberich en Zevenaar zijn de schappen al redelijk leeg.

Weinig water meer in de schappen – Foto: Jordi Deckert

In Doesburg waren de schappen binnen een kwartier leeg:

Eerder kregen inwoners van Didam en Zevenaar ook al een kookadvies: