Gaan de Velleper Donderdagen dit jaar nog door? Update

Gaan de Velleper Donderdagen dit jaar nog door? Update Foto: Martin Slijper
Gaan de Velleper Donderdagen dit jaar nog door? Update Foto: Martin Slijper

VELP – Het volledige bestuur van de ondernemersvereniging BIZ Centrum Velp heeft dinsdag onverwacht aangekondigd te stoppen. Hierdoor komen ook de drie traditionele geplande ‘Velleper Donderdagen’ in juli en augustus in gevaar. Gaan de Velleper Donderdagen dit jaar nog door?

De problemen binnen de BIZ, ook bekend als Veelzijdig Velp, waren al langer bekend. Dit jaar zouden er op de commerciële braderie volgens LineupMarkten in de hoofdstraat en de Emmastraat in Velp 200 standhouders kunnen staan. Vorig jaar telde de braderie slechts 105 verschillende standhouders.

Frank Martens, eigenaar van Sifra Mode, maar ook voor voorzitter van de winkeliersvereniging Veelzijdig Velp, zei afgelopen week nog tegen Studio Rheden. “Ik kan dat absoluut niet bevestigen of de Velleper Donderdagen doorgaan.

Verder zei hij: “We hebben aanstaande maandagavond weer een bestuursvergadering van de BIZ en dan gaan we weer een aantal dingen bespreken en kijken hoe we de rest van de activiteiten gaan uitrollen voor dit jaar”.

Hoe het financieel met de BIZ gaat kon de voorzitter vorige week ook niet zeggen. Wel liet Martens toen aan Studio Rheden weten dat de Moederdag actie in de Hoofdstraat van Velp al was afgeblazen, maar ook zonder verdere uitleg.

In een kort filmpje vertelde Frank Martens dinsdag emotioneel hoe hij na de bestuursvergadering tot deze beslissing is gekomen. Martens, de kartrekker en voorzitter van de ondernemersvereniging, zegt dat hij met pensioen wil gaan. Hij zoekt daarom een compleet nieuw bestuur, maar echt motiverend is de oproep niet. “Er gaat erg veel tijd en ook veel energie in zitten, en uiteindelijk levert het mij alleen maar stress op.

Trekken aan een dood paard

Daarnaast krijgt Martens ook weinig steun van andere mensen. Hij loopt vaak tegen een muur op. Het lijkt volgens hem ‘een beetje op trekken aan een dood paard’. Daarom zoekt hij nu met spoed nieuwe bestuursleden die wel stressbestendig zijn en ook tegen een stootje kunnen.

Activiteitenregisseur

Naast het onverwachte vertrek van het complete bestuur heeft Jeannette Klaver, sinds een klein jaar de nieuwe activiteitenregisseur van BIZ en opvolger van Marloe Kuster, ook aangekondigd alweer te stoppen.

Ingelaste ledenvergadering

Door het vertrek van het complete bestuur is ook met spoed een algemene ledenvergadering ingelast om te bepalen of er nieuwe kandidaten zijn die het bestuur willen overnemen.

Komt er een 42ste Velleper Donderdag?

De Velleper Donderdagen zouden dit jaar voor de 42ste keer worden georganiseerd door ondernemersvereniging BIZ Centrum Velp. De organisatie van de commerciële braderie, gepland tussen 11 en 21 uur, was uitbesteed aan LineupMarkten, die standhouders een plek verhuurt op de Velleper Donderdag. Of dit allemaal nog doorgaat is de vraag.

Opluchting bij lokale ondernemers

Voor veel lokale ondernemers zou het een opluchting zijn als de Velleper Donderdagen niet doorgaan. Slechts 42,9% van de ondernemers steunde het evenement. Veel winkels sluiten op deze donderdagen ook hun deuren omdat er door de braderie veel minder klanten in de winkel komen.

Zie ook: Velleper Donderdagen 2023 vallen niet helemaal in het water
Zie ook: Veel belangstelling voor lachende Marcel Van Roosmalen in Velp

Update: Velleper Donderdagen gaan door

Het bestuur laat naar aanleiding van bovenstaande artikel weten dat de ’Velleper Donderdagen’ dit jaar wel door gaan.

Penningmeester Harald Hendriks heeft nog meer positief nieuws. Hij laat weten dat ook “verdere reguliere zaken als de bloembakken, feestverlichting en Sinterklaas ook gewoon door gaan.”

Maar alle activiteiten rondom Moederdag, Vaderdag en de Buitenbios gaan niet door.

Volgens Hendriks gaat het financieel ook zeer goed met ondernemersvereniging BIZ Centrum Velp. De BIZ is “kern gezond met sinds de oprichting een sluitende begroting en afdoende eigen vermogen.