Deze huishoudens moeten het drinkwater tot zaterdag eerst koken

Water Foto: Mr. Pixabay
Water Foto: Mr. Pixabay

DIEREN – Het advies aan inwoners van huishoudens in Dieren, Ellecom, Spankeren, Laag-Soeren, de Liemers en omstreken, om kraanwater eerst drie minuten te koken voor gebruik, blijft tot zaterdag van kracht. Dat zegt een woordvoerder van waterleidingbedrijf Vitens. In totaal krijgen de inwoners van drieduizend postcodegebieden in Gelderland het advies.

Het gaat specifiek om inwoners van Dieren, De Steeg, Ellecom, Laag-Soeren, Spankeren, Zevenaar, Doesburg, Didam, Lobith, Giesbeek, Pannerden, Babberich, Angerlo, Aerdt, Duiven, Herwen, Groessen, Lathum, Spijk, Laag-Keppel, Wehl en Tolkamer.

Het is goed te vermelden dat het niet in alle plaatsen om de hele plaats gaat”, benadrukt woordvoerder Nena Kreeft van Vitens op Radio Gelderland. “Op sommige plekken gaat het maar om twee huishoudens, dus ik raad inwoners aan om de postcodelijst te checken die we online hebben gezet.”

Vitens geeft het kookadvies uit voorzorg, omdat in een reservoir in Ellecom de enterococcen-bacterie werd aangetroffen. Die bacterie kan bij consumptie in drinkwater vervelende gevolgen hebben voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand. Meestal gaat het om infecties, diarree en andere maag- en darmklachten.

Alleen voor consumptie

Inwoners uit de genoemde plaatsen kunnen zonder zorgen douchen, de wc doorspoelen, kleding wassen of schoonmaken met kraanwater. Het advies is bedoeld voor consumptie van water door het bijvoorbeeld direct te drinken, er de tanden mee te poetsen of er koffie mee te zetten. In dat geval geldt: kook het kraanwater eerst drie minuten, voor je het tot je neemt.

Hoe koken?

Je kunt het kraanwater in een grote pan koken, daarna laten afkoelen en vervolgens gebruiken voor consumptie. Heb je alleen een waterkoker tot je beschikking, dan kun je volgens de woordvoerder van Vitens in veel gevallen het klepje van de waterkoker openzetten wanneer je het apparaat aanzet. Dan blijft het water ‘doorkoken’. Na drie minuten is het volgens haar voldoende gekookt om de enterococcenbacterie kwijt te zijn.

Wat als je het toch drinkt?

Wie de waarschuwing te laat heeft gezien, hoeft zich niet direct grote zorgen te maken. Kreeft: “Het zou kunnen dat mensen met een lage weerstand wat last krijgen van maag- en darmklachten, maar dat is niet direct een reden voor zorg. Wie toch veel last krijgt, adviseren we even contact op te nemen met de huisarts.

Tot wanneer geldt het advies?

Vitens hoopt het kookadvies zaterdag te kunnen beëindigen. “Ons advies geldt ’tot nader bericht’. We hopen dat we zaterdag een positief testresultaat zien en dat de verontreiniging dan is verdwenen. We willen het water twee keer opnieuw testen en twee keer een goed resultaat hebben. Daarvoor moeten we het water op kweek zetten en dat duurt helaas even. Maar we willen hierin geen risico’s nemen.”