Hier sloeg de bliksem in: ‘Hoop het voorlopig niet meer mee te maken’

huis van Martin werd geraakt door de bliksem Foto: Omroep Gelderland
huis van Martin werd geraakt door de bliksem Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – De kans dat je een blikseminslag meemaakt is klein. Ieder jaar gebeurt het 200.000 keer en in Gelderland was het gisteren raak. De bliksem koos in Rheden niet de hoge boom maar de kleinere en lager gelegen schoorsteen van Martin Vlaswinkel. Zijn buurvrouw neemt ons mee naar de gebeurtenis.

“Het was een verschrikkelijke boem, mijn hart kromp.” Met overtuiging doet de buurvrouw het geluid van de bliksem na.

Warmtepomp en elektriciteit uit, tv doet het nog

Aan de overkant van de straat sloeg de bliksem in de schoorsteen. Martin: “Er staan bomen voor het huis en dan denk je, hij pakt die wel, maar daar schoot hij langs.” De bliksem kwam in het huis terecht. “Ik heb geen internet, de warmtepomp is kapot, airco’s doen het niet, op de bovenverdieping heb ik ook geen elektriciteit.”

De situatie is niet gevaarlijk geweest. Ondanks de schrik denkt Martin ook niet dat hij een bliksemgeleider of een overspanningsbeveiliger gaat installeren. Wel zal hij zich de volgende keer anders gedragen als er onweer over Rheden trekt. “Ik zou wel wat meer dingen uitschakelen, bij ons stond ook de televisie aan. Al werkt hij nog.”

Angstig hondje Mickey miste de sensatie

De hond van de buurvrouw maakte het hele gebeuren niet mee: hij was uit logeren. “Hij is een beetje angstig, alleen als hij een koekje krijgt kan het weer opgelost worden.”