Is de Quooker veilig? En andere vragen over de bacterie in drinkwater

Water Foto: Mr. Pixabay
Water Foto: Mr. Pixabay

ELLECOM – Huishoudens in een gebied van drieduizend postcodes moeten tot nader order van Vitens het kraanwater koken, voordat het genuttigd kan worden. Minimaal drie minuten, zodat de mogelijk aanwezige enterococcen-bacterie geen kans meer maakt. Maar kan je wel glazen gebruiken uit je vaatwasser? En hoe zit het met water uit je kokendwaterkraan?

Vitens geeft het kookadvies uit voorzorg, omdat in een reservoir in Ellecom de enterococcen-bacterie werd aangetroffen. Die bacterie kan bij consumptie in drinkwater vervelende gevolgen hebben voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand. Meestal gaat het om infecties, diarree en andere maag- en darmklachten.

Het gaat specifiek om huishoudens in Zevenaar, Didam, Dieren, Doesburg, Lobith, Giesbeek, Pannerden, Babberich, Angerlo, Aerdt, De Steeg, Duiven, Ellecom, Herwen, Groessen, Laag-Soeren, Lathum, Spankeren, Spijk, Laag-Keppel, Wehl en Tolkamer.

“Het is goed te vermelden dat het niet in alle plaatsen om de hele plaats gaat”, benadrukte woordvoerder Nena Kreeft van Vitens eerder op Radio Gelderland. “Op sommige plekken gaat het maar om twee huishoudens, dus ik raad inwoners aan om de postcodelijst te checken die we online hebben gezet.”

Inwoners uit de genoemde plaatsen kunnen zonder zorgen douchen, in bad gaan, de wc doorspoelen of schoonmaken met kraanwater. Maar het advies roept ook vragen op bij mensen in het getroffen gebied.

Afwasmachine en kokendwaterkraan

Over het gebruiken van schoongemaakte vaat uit je afwasmachine is Rik Dogger van Vitens duidelijk: dat kan gewoon. En ook de was uit je wasmachine is gewoon veilig, ook al zou je bijvoorbeeld met je mond in aanraking komen met een handdoek of washandje.

Veel huishoudens hebben tegenwoordig een kokendwaterkraan, waar – zoals de naam al doet vermoeden – water uitkomt van 100 graden. “Maar de vraag is of het water wat daar uitkomt, in het reservoir minimaal 3 minuten gekookt heeft”, zegt Dogger. “We adviseren mensen contact op te nemen met de leverancier van de kraan, als ze daar vragen over hebben.” Het kan namelijk per merk en systeem verschillen. “Wil je het zeker weten kan je het beter zelf koken.”

Minimaal drie minuten koken

Zoals eerder al gezegd door Vitens: je water aan de kook brengen in een waterkoker is niet voldoende. Het moet minimaal drie minuten gekookt hebben. Heb je alleen een waterkoker tot je beschikking, dan kun je volgens de woordvoerder van Vitens in veel gevallen het klepje van de waterkoker openzetten wanneer je het apparaat aanzet. “Maar water koken in een grote pan is toch het meest handige”, zegt Dogger. Dat kookadvies geldt ook voor kraanwater dat gebruikt wordt in gerechten, bij het tandenpoetsen of als drinkwater voor dieren.

Het kookadvies moet in ieder geval nog tot en met maandagmiddag worden opgevolgd. Dan worden weer nieuwe onderzoeksresultaten verwacht.