Slakken op bezoek? Zo wijs je ze de deur

De kans is vrij groot dat je op deze dagen slakken tegenkomt. Foto: Zdenek Machacek via Unsplash
De kans is vrij groot dat je op deze dagen slakken tegenkomt. Foto: Zdenek Machacek via Unsplash

– Wie een tuin heeft, is de laatste dagen waarschijnlijk de nodige slakken tegengekomen. Het afwisselend natte en warme weer draagt bij aan de aanwezigheid van de diertjes. Vooral dakloze naaktslakken kunnen in je tuinhuis komen logeren. Er zijn diverse manieren om de slijmerige gasten je tuin uit te helpen, maar een echt diervriendelijke manier is er niet.

Slakken zijn druk op pad nu het nat is en de temperatuur aangenaam. Ze brengen bezoek aan menig tuin en huis. “Slakken hebben vier tentakels op hun kop. Ze hebben twee ogen, maar zijn desondanks slechtziend. Hun neusgaten zitten in hun onderste tentakels, daarmee ruiken ze uitstekend”, weet slakkenkenner Klaas van Rozen.

Zo glibberen ze soms via de voordeur naar binnen waar de brokjes van hond of kat staan. Een makkelijke snack voor de slak, die tot wel zes jaar oud kan worden, maar onaangenaam bezoek is voor de mens. Hoe kom je ervan af?

Zo wijs je een slak de deur

Naast ze gewoon te laten rondglibberen, zijn er geen echt slakvriendelijke methodes, weet Van Rozen. De meest vriendelijke manier om de slakken te verwijderen, is ze oppakken en uitzetten. Doe dit in de ochtend of laat op de avond, als ze actief zijn. “Ze bestaan voor 98 procent uit water. Daarom zie je ze vaak niet overdag, maar ’s ochtends als het nog vochtig is.” Als ze op beton aan het toeren zijn en de zon schijnt, drogen ze snel uit, weet de slakkendeskundige. Een uur zonnebaden is al funest voor de slak.

Natuurlijke vijanden uitnodigen

Geen zin om met slakken te zeulen ieder jaar? Een natuurlijke oplossing ligt ook in het verschiet, maar vereist enige voorbereiding. Verwelkom natuurlijke vijanden van de slak in je tuin. Egels, vogels en spitsmuizen houden van de Franse cuisine en daarmee ook van slakken. Plaats vogel- en egelhuisjes of struiken en stapels takken om onder te schuilen. Toch is ook de slak niet voor één gat te vangen. Deze dragen een intern schild gemaakt van calcium om roofdieren te weren.

Eet ze op

Een andere natuurlijke vijand van de slak is de mens. Onze voorouders roosterden zo’n 170.000 jaar geleden de glibberige lekkernij boven het kampvuur, volgens wetenschapssite Scientias. Jagen op zo’n trage eiwitrijke glibberaar kostte weinig energie. Ook de naaktslakken die jouw tuin bezoeken, zijn eetbaar. Toch schijnt het geen culinair hoogstandje te zijn.

Dood de slakken

Zijn de glibberaars zo tot last en wil je ze bevechten tot de dood erop volgt? Leg dan een boterham in je tuin en wacht tot de slakkenfamilie rond de tafel gaat. Bonjour dan de boterham uit je tuin. “Met één boterham kun je zo 30, 40 slakken vangen en zelf verplaatsen”, maar dat betekent wel de dood voor de slakkenfamilie, weet de deskundige.

Ook bestaat de bierval, maar dat vindt de slakkendeskundige geen goede methode. Daarbij giet je pils in je tuin dat de slakken vervolgens opdrinken. “Ook daar gaan ze uiteindelijk dood van”, zegt hij. En dat vindt hij als kenner zonde.

Slijm verwijderen

Het slijm van naaktslakken is een vreemd brouwsel. Het is niet vloeibaar en niet vast. Bovendien werkt het zelfs als een soort glibberige GPS, weet National Geographic. Landnaaktslakken kunnen de weg terugvinden naar jouw tuin over flinke afstanden door hun eigen slijmsporen te volgen. Maar hoe kom je ervan af? Heel simpel: strooi baking soda over het spoor en zuig dit een paar uur later op.