Weer onweer en pittige buien in aantocht

Een zogenoemde shelf cloud
Een zogenoemde shelf cloud

ARNHEM – Gelderland moet deze Tweede Pinksterdag opnieuw rekening houden met enkele pittige buien. Daar zit ook weer onweer bij, zegt Weerplaza.

Desondanks heeft het KNMI voor Gelderland geen code geel afgegeven. Dat geldt vanavond wel voor het noordwesten van ons land. “Gelderland krijgt wel enkele regen- en onweersbuien. Van waterlast zal het waarschijnlijk niet komen, maar ik sluit het niet uit”, zegt weerman Floris Lafeber.

Later weer droog

“De temperatuur stijgt naar een aangename 21 graden. Vanavond komen er enkele regen en onweersbuien voor, met afwisseling van zon en wolken. Later vanavond klaart het op en wordt het droog.”

Morgen wordt het ‘zomers warm’, voorspelt Lafeber. “Met temperaturen in Gelderland rond de 24 of 25 graden. Later op de dag neemt de bewolking toe. Morgenavond gaat het dan regenen en dat houdt tot en met woensdag aan. Lokaal sluit ik wateroverlast niet uit.” Vanaf donderdag wordt het weer wat rustiger. “Met temperaturen rond een graad of 20.”

Veel regen en bliksem sloeg in

Gisteren ging het op sommige plekken in onze provincie even flink los, met veel regen en enkele pittige onweersbuien. “Er is veel water in korte tijd gevallen”, weet Lafeber. “In de Achterhoek zat in de regenmeters op sommige plekken wel 30 mm. Dat is best wel behoorlijk. De bliksem is op verschillende plekken in Gelderland ingeslagen.”

Het noodweer boven onze provincie was zondag kort maar krachtig. Even voor 17.30 uur sloeg de bliksem in bij een woning in Weurt en zorgde daar voor brand. Ook in Nijmegen en Brummen zorgde de bliksem voor schade aan woningen. In Rheden heeft rond 19.00 uur een blikseminslag plaatsgevonden in een schoorsteen van een huis. Delen van de schoorsteen zijn daarbij los geraakt.