Meer drugsdumpingen, maar ook meer productielocaties opgerold

Drugslab Foto: Politie
Drugslab Foto: Politie

RHEDEN – De politie Oost-Nederland heeft in 2023 opnieuw meer drugsproductielocaties opgerold. Daarbij werden zowel synthetische drugs, heroïne en cocaïne gevonden. In de hele regio werden 22 locaties aangetroffen. Ook het aantal afvaldumpingen steeg aanzienlijk naar 41.

Nog nooit werden in één jaar zo veel drugsproductielocaties ontdekt en ontmanteld. Oost-Nederland staat samen met de eenheden Rotterdam en Zeeland West-Brabant in de top drie.

Naast harddrugs zijn ook het aantal hennepkwekerijen meegenomen in de jaarlijkse, nationale drugscijfers. In de eenheid Oost-Nederland daalt het aantal opgerolde hennepkwekerijen al jaren, net als dit voor alle andere eenheden geldt. In Oost-Nederland werden 160 hennepkwekerijen ontmanteld.

Forse opruimkosten

Het opruimen van de drugsvaten en de sanering van de vervuilde grond kosten de gemeente handen vol belastinggeld. Naast een kostenpost die de belastingbetaler uiteindelijk betaalt, brengen de dumpingen gevaren voor de volksgezondheid en schade in de natuur met zich mee.

Het bodemleven en planten gaan eraan kapot, alle dieren die ermee in aanraking komen gaan dood. Ook bezoekers kunnen ermee in aanraking komen. Het zijn vaak zure, bijtende en gevaarlijke stoffen die hele grote gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid“, zo vertelde Jordi Frowijn, boa van Natuurmonumenten.

Zie ook: Drugs in Rheden en Rozendaal

Daarom wordt ook regelmatig in Opsporing Verzocht aandacht gevraagd door de politie zo is te zien in onderstaand filmpje.