Vitens trekt waterkookadvies per direct in

Water Foto: Mr. Pixabay
Water Foto: Mr. Pixabay

DIEREN – Huishoudens in Dieren, Ellecom, Spankeren, Laag-Soeren, de Liemers en omstreken, die te maken hebben met een bacterie in het drinkwater hoeven hun drinkwater niet langer te koken. Het water is volgens Vitens inmiddels weer schoon genoeg om rechtstreeks uit de kraan te kunnen drinken.

Tienduizenden huishoudens in de gemeenten Rheden, Doesburg en Zevenaar moesten hun kraanwater sinds vorige week woensdag eerst drie minuten koken voordat het veilig gebruikt kon worden. Vitens gaf het advies nadat de enterococcenbacterie was aangetroffen.

De bacterie werd ontdekt in een reservoir in Ellecom. Vanuit dat reservoir worden enkele andere reservoirs bediend. In die reservoirs werd volgens Vitens niets aangetroffen, maar voor alle zekerheid kreeg die omgeving ook een kookadvies.

Wachten op testuitslagen

Vitens verlengde het kookadvies tweemaal, omdat het waterleidingbedrijf nog op testuitslagen van monsters wachtte. Die werden afgelopen weekend in de regio afgenomen. Uit de monsters blijkt nu dat het water weer vrij is van de bacterie. Vitens trekt het kookadvies daarom in en er kan weer rechtstreeks uit de kraan gedronken worden.

Hoe het water verontreinigd kon raken, wordt nog onderzocht.

Achterhoek

Op de dag dat waterleidingbedrijf Vitens het kookadvies voor drinkwater heeft ingetrokken, komt het ook met een nieuw advies voor een deel van de Achterhoek. Het kookadvies geldt voor 25.000 huishoudens in Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld, Westendorp en omgeving. De precieze postcodelijst is te downloaden op de website van Vitens.

Welke acties heeft Vitens ondernomen?

De reservoirs waarin de verontreiniging werd aangetroffen, zijn direct na de constatering van de verontreiniging uitgeschakeld“, zo meldt Vitens. “De dagen daarna is het water verschillende keren getest in het laboratorium. Ook hebben we het verdere leidingnetwerk en de nabijgelegen productielocaties gecontroleerd. Alles is schoon. De komende dagen blijven onze experts het water controleren om de kwaliteit te kunnen garanderen.