Zeldzame ‘plankwolk’ gespot tijdens noodweer

Spectaculair beeld van een plankwolk Foto: @karstenrussfotografie
Spectaculair beeld van een plankwolk Foto: @karstenrussfotografie

– Het noodweer zorgde dinsdagavond voor veel nattigheid en gedonder, maar vooral ook veel indrukwekkende plaatjes van waanzinnige wervelende wolken. Ook werd een relatief zeldzame wolk gespot die zich langzaam over de provincie uitrolde.

Een grote bak regen stortte zich gisteren uit over onze provincie. Het KNMI kondigde code geel af voor Gelderland, waar vanaf 16.00 uur volop donder weerklonk. Naast doorweekte sokken, leverde het noodweer ook mooie kiekjes op van één wel heel speciale wolk:

Kenmerkend voor de plankwolk is dat deze gepaard gaat met onweer en donder, in tegenstelling tot de rolwolk, die een soortgelijke ronde vorm heeft. De plankwolk van gisteren was een heel speciale, weet de weerman. “Zo mooi als deze zie je ‘m niet vaak.”

Aan het begin van de reis is de wolk het mooist, dat was dinsdagavond in de schemer boven Tiel:

Ook Akke uit Rheden heeft de zeldzame wolk gespot. “De wolk kwam heel langzaam aangerold”, met enthousiasme herinnert ze zich het natuurspektakel. “De natuur is zo mooi, het was een prachtig gezicht.”

Een zeldzame wolk boven Rheden: een plankwolk. – Foto: Privéfoto
De rolwolk door Siem van Bergenhenegouwen. – Foto: Privéfoto