Wolfwerende maatregelen in trek: budget al bijna op

De subsidie om de wolf buiten de deur te houden is bijna op. Foto: Omroep Gelderland
De subsidie om de wolf buiten de deur te houden is bijna op. Foto: Omroep Gelderland

– Sinds iedere dierhouder subsidie mag aanvragen voor wolfwerende maatregelen, loopt het storm bij de provincie. Die verruimde per 11 april het aantal diersoorten en vergrootte het gebied. En dat is te merken geweest.

Sinds de verruiming werden er 153 aanvragen voor een subsidie ingediend voor een wolfwerend raster. De kosten in totaal: 617.000 euro.

Ook voor de verruiming liep het aantal aanvragen al harder dan de jaren daarvoor. In heel 2023 werden er in totaal 54 subsidies verleend, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Dit jaar zit dat – nu al – ruim boven de 200.

Geld bijna op

Dit jaar gaf Gelderland al bijna 1 miljoen euro uit aan wolfwerende maatregelen. Het budget voor het hele jaar is 1,2 miljoen euro. De provincie verwacht dat het budget op korte termijn op is en dan moet de Gelderse politiek beslissen of er meer geld beschikbaar komt.

Veel dierhouders lijken nu dus wolfwerende rasters te nemen. Eerder deden veel dierhouders dat niet, omdat het niet uitvoerbaar was of omdat ze niet overtuigd waren van het nut.