Moeder van autistische Kees Momma uit Velp overleden

Autistische Kees Momma uit Velp Foto: Videoland
Autistische Kees Momma uit Velp Foto: Videoland

VELP – De moeder van de autistische Kees Momma uit Velp, Henriëtte Momma, is vorige maand op 90-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt documentairemaker Monique Nolte die het gezin meerdere malen met haar camera volgde.

Naar alle omstandigheden gaat het redelijk goed met Kees“, zegt Nolte. “Het is nog maar kortgeleden gebeurd, dus het besef moet nog een beetje binnenkomen.” De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden, zo meldt Mediapartner Omroep Gelderland. Verdere details wil documentairemaker Monique Nolte niet geven over het overlijden.

Vervolg 'Kees vliegt uit'

Nolte bracht vorig jaar de documentaire ‘Kees vliegt uit‘ uit. De documentaire op Videoland is het vervolg op ‘Het beste voor Kees‘ uit 2014 van Kro-Ncrv waarin de Velpenaar ook werd gevolgd door Nolte. De centrale vragen in de eerste documentaires: Wat betekent het voor Kees om tot op hoge leeftijd altijd bij zijn ouders te hebben gewoond? En is hij in staat een leven zonder hen op te bouwen?

Inmiddels woont Kees zelfstandig en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. “Hij moet gewoon wennen. Hij heeft mensen nodig die hem ondersteunen en gerust kunnen stellen.” Daarom volgt de documentairemaker Kees nog altijd. “Ik ben bezig met een follow-up op ‘Kees vliegt uit’. Ik kon het verhaal namelijk niet in één film kwijt. Ik dacht eerst dat het wel klaar zou zijn nu Kees op eigen benen staat, maar er bleek toch nog een hoop te gebeuren.” Wat precies, houdt Nolte nog even geheim.

De documentairemaker vindt het belangrijk om het verhaal van Kees en zijn ouders te vertellen. “Vooral voor ouders die ook voor zo’n keuze staan. Laat je tot hoge leeftijd je autistische kind thuis wonen en blijf je ervoor zorgen of laat je hem al wat eerder los? En welke consequenties brengt dat met zich mee?

De bedoeling is dat Nolte uiteindelijk met twee vervolgfilms komt. Wanneer die af zijn, is nog onduidelijk. “Ik ben eerst nog met Videoland aan het onderhandelen. Pas als alles helemaal rond is, ga ik het afmaken en plan ik een deadline. Ik verwacht dat de eerste film volgend jaar uitkomt.

In de nieuwe documentaire is onder te zien hoe hij op bezoek gaat bij zijn fysiotherapeut NieuwSande. Daar zijn maarliefst twee dagen lang opnamen gemaakt met een filmploeg.

Meer weten, kijk ook hier:

Zie ook: Autistische Kees Momma uit Velp krijgt docu op Videoland
Zie ook: Scenario D is ‘verschrikkelijke ramp’ voor Kees Momma uit Velp
Zie ook: Docu over autistische Kees uit Velp krijgt meeste stemmen