Hoe vaak gebeuren er ongelukken op de ‘dodenweg’ langs het Kanaal?

De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf
De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf

DIEREN – Langs het Apeldoorns Kanaal in Laag-Soeren is afgelopen week weer een ernstig ongeluk gebeurd waarbij meerdere mensen zijn betrokken. De exacte toedracht van het incident is nog onduidelijk. Maar het is zeker niet het eerste ongeval langs het kanaal.

De weg, die bekend staat als een ‘dodenweg’, heeft in de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken gekend, waarvan sommige met dodelijke afloop. Tussen 2014 en 2021 waren er honderd ongelukken

Een kort overzicht van deze tragische voorvallen:

8 juni 2024 – Bij een ongeluk bij Laag Soeren raakten acht mensen gewond, onder wie vier minderjarigen. Een 6-jarig jongetje is daarbij overleden.

13 maart 2024 – Een automobilist raakt van de weg af en rijdt het Apeldoorns Kanaal in. Omstanders springen het water in en helpen de man uit de auto te komen.

27 december 2023 – Een auto rijdt het Apeldoorns Kanaal bij Eerbeek in. De bestuurder weet zelf uit het voertuig te komen, maar moet wel naar het ziekenhuis.

11 september 2023 – Een man rijdt in Beemte Broekland het water in. Hij weet zelf de auto uit te komen en is nagekeken door ambulancepersoneel.

22 juli 2023 – Een auto raakt van de weg en belandt in het water. De bestuurder komt zelf uit de auto en verschanst zich op het dak in afwachting van de hulpdiensten. Hij bleef ongedeerd.

8 februari 2023 – Een vrachtwagenchauffeur weet een vrouw uit het water te vissen. Zij raakte na een botsing op de Kanaalweg in Lieren met haar auto te water.

8 januari 2023 – Voorbijgangers zien een auto in het water liggen langs de Kanaalweg in Oene, waarna hulpdiensten uitrukken. Uiteindelijk bleek de bestuurder al thuis te zitten.

29 juli 2022 – Door een heftige botsing in Lieren raakt een automobiliste gewond. Ze botst op een taxibusje en belandt in een droge sloot.

10 juni 2022 – Een automobilist raakt gewond bij een botsing tussen Apeldoorn en Dieren. Beide voertuigen raken total loss.

16 februari 2022 – Een 24-jarige bestuurder van een verreiker belandt bij Hall in het kanaal en komt te overlijden.

4 februari 2022 – Een automobiliste raakt zwaargewond bij een ongeval toen ze enige tijd bekneld zat in haar auto op de weg tussen Apeldoorn en Eerbeek.

9 maart 2021 – Een 32-jarige automobilist uit Raalte komt om het leven, nadat hij door nog onbekende oorzaak tegen een boom rijdt en daarna in het kanaal belandt.

20 februari 2021 – Een 30-jarige automobilist uit Eerbeek botst op een boom. De bestuurder overlijdt ter plaatse. Aanvankelijk wordt gedacht dat er nog iemand in de auto zat. Daarom zoeken duikers van de brandweer in het Apeldoorns Kanaal naar meer personen. Later blijkt dat die er niet zijn.

1 februari 2021 – De bestuurder van een auto rijdt hard tegen een boom, het motorblok vliegt daarbij uit de auto en belandt in een sloot. De brandweer moet de bestuurder, die bekneld zit, bevrijden.

18 februari 2020 – Bestuurders van drie auto’s zijn betrokken bij een ernstig ongeval. Eén van de bestuurders zit een halfuur bekneld. Twee personen raken gewond, van wie één ernstig.

9 februari 2020 – Een 81-jarige man uit Apeldoorn raakt door onbekende oorzaak van de weg op Kanaal Zuid. Hij belandt in het water en overlijdt.