Omwonenden willen snel maatregelen ‘dodenweg’, politiek snapt zelf ook niet waarom het zo lang moet duren

Weer een ongeluk op de 'dodenweg'. Foto: Luciano de Graaf
Weer een ongeluk op de 'dodenweg'. Foto: Luciano de Graaf

LAAG-SOEREN – Op de weg langs het Apeldoorns Kanaal in Laag-Soeren gebeuren regelmatig ernstige ongelukken waar soms dodelijke slachtoffers bij vallen. En dat moet een keer afgelopen zijn, vinden de omwonenden.

“Op de kanaalweg zijn de afgelopen zes jaar 100 ernstige ongevallen gebeurd, waarbij 7 dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het is niet voor niets de dodenweg”, zegt René Schoneveld, van het wijkplatform Dieren Noordoost, tegen de Gelderse politiek bij een inspraakmoment.

Er moet snel wat gebeuren, vindt Albert Slijkhuis. “Ik wil een oproep doen voor 60 kilometer per uur. De verlaging zorgt voor minder stikstofuitstoot, minder fijnstof en minder geluidsoverlast. Maar het betekent vooral minder slachtoffers.”

Volgens de provincie gaat dat niet zo makkelijk. Stikstofregels zouden roet in het eten gooien: dat gaat om het waterbedeffect. Gaat de snelheid omlaag op het kanaal, dan gaat er meer verkeer over andere wegen. En daar komt dan teveel stikstof bij vrij. De insprekers balen er sowieso van dat ze dat in de media moesten lezen.

Politiek heeft zorgen om stikstofuitleg

De stikstofuitleg zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Dat was een paar weken geleden al bij de Gelderse PvdA, die vindt dat er wel degelijk tijdelijke maatregelen genomen kunnen worden.

Ook coalitiepartijen BBB, CDA en de VVD willen nu opheldering. “Ik wil weten hoe het precies zit”, zegt Jeanne de Graaf van de VVD. “Het is onwenselijk dat we zulke verkeersmaatregelen niet door kunnen laten gaan.”

Zij wil actie van de Gelderse bestuurders. “Oplossingen blijven nu uit en dat moet veranderen.” Inspreker Marianne Moens twijfelt überhaupt of stikstof wel zo’n probleem is. “De Loenenseweg werd vanuit de A50 ineens geasfalteerd en de snelheid werd verlaagd. Wat maakt dat het daar wel kan”, vroeg zij aan de Gelderse politiek.

Op de dag dat ze de Statenleden toespreken, gebeurt er op de ‘dodenweg’ weer een ongeluk. Twee auto’s liggen volledig in de kreukels, waarbij dit keer niemand gewond raakte.

Opnieuw ongeluk op de ‘dodenweg’ – Foto: Luciano de Graaf