Een rondje Posbank met de auto of motor, dat kan niet meer

Posbank gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Inzet: Sam Groenewoud. Foto: Omroep Gelderland
Posbank gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Inzet: Sam Groenewoud. Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Het oude vertrouwde ‘rondje Posbank’ is er vanaf deze zomer niet meer bij. Tenminste, voor het gemotoriseerde verkeer. In de maanden juli en augustus is het verboden een deel van het heidegebied bij Rheden te betreden. Na de zomer geldt dit ook voor de weekenden en de feestdagen.

Sinds 1 juli mogen auto’s, motoren en bromfietsen niet meer over de doorgaande wegen op de Posbank rijden. Deze afsluiting geldt tot en met 31 augustus en daarna voor de weekenden en feestdagen. Het besluit is een volgende stap in de uitvoering van het Masterplan Welkom Veluwezoom, dat de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal in 2022 in het leven riepen.

Het besluit valt niet bij iedereen goed. Omwonenden hebben twijfels over de afsluitingen. “We hadden liever een totale afsluiting van het gebied gehad”, zegt Sam Groenewoud van het restaurant de Ruif & De Deel. “Nu komen de mensen tevergeefs langs, omdat er geen parkeerplek meer is. Dat gaat me klanten kosten. Net als een waterbed: als je hier drukt, gaat het daar omhoog. Afsluitingen maken het op andere plekken juist drukker.”

Te veel uitzonderingen

Gerjanne Dirksen van Stichting Red Heuven en de Posbank is blij met de afsluiting. “Er is zo ongelooflijk veel verkeer bijgekomen. Met name de rondjesrijders. Die zorgen voor veel overlast.”

Toch werkt het niet helemaal naar wens, merkt ze op. Er zijn veel uitzonderingen op de afsluiting en daarom zou Dirksen graag veranderingen zien. “Bijvoorbeeld voor gehandicaptenkaarthouders. Zij hebben de mogelijkheid iets verder het gebied in te gaan. Dat noemen ze inclusief, maar het is eigenlijk positieve discriminatie.”

Deze uitzondering zorgt er volgens Dirksen voor dat er meer mensen doorrijden. “Als je mensen de mogelijkheid geeft om door te rijden, dan gebeurt dat ook.”