Monumentendag: Beklim Brandtoren op Rozendaalse Veld tijdens jubileumfeest

Brandtoren Rozendaal Foto: Martin Slijper
Brandtoren Rozendaal Foto: Martin Slijper

ROZENDAAL – Op zaterdag 14 september wordt op Monumentendag het 75-jarig bestaan van de Brandtoren op het Rozendaalse Veld gevierd. De toren kreeg recent de status van monument. Daarnaast is het dit jaar ook honderd jaar geleden dat de heide door de Geërfden van Velp werd overgedragen aan de gemeente Rheden.

Om deze mijlpalen te vieren, wordt er om 11.00 uur een feestelijk moment georganiseerd bij de Brandtoren. De bijeenkomst is een samenwerking van de Geërfden van Velp, Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld en de gemeente Rheden. De burgemeesters van Rozendaal en Rheden zullen samen het officiële startsein geven voor de festiviteiten.

Tijdens deze ‘Heidebeleefdag’ is zowel jong als oud welkom om de viering bij te wonen. Bezoekers kunnen tussen 10.00 en 15.00 uur de Brandtoren beklimmen en genieten van het uitzicht over de omgeving.

Bereikbaarheid Brandtoren

De Brandtoren is sinds 1 juli niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Bezoekers kunnen hun auto niet in de buurt van de toren parkeren, maar de locatie is wel bereikbaar per fiets of te voet.

Voor wie niet in staat is om te fietsen, is er een pendeldienst beschikbaar. Vanaf de één na laatste grote parkeerplaats aan de Kluizenaarsweg vertrekt vanaf 10.30 uur elk uur een huifkar naar de Brandtoren. Het aantal zitplaatsen in de huifkar is beperkt, en de reistijd naar de toren bedraagt ongeveer 30 minuten. Dit geldt ook voor de terugreis.

De laatste huifkar vertrekt om 14.30 uur, maar bezoekers die de Heidebeleefdag willen bijwonen, dienen uiterlijk om 13.30 uur gebruik te maken van de pendeldienst. Bij aankomst van de laatste rit is het evenement namelijk al afgelopen.

Meer weten, kijk hier:

Zie ook: Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus
Zie ook: 60.000 euro nodig om unieke toren te redden
Zie ook: Monumentendag: Beklim Brandtoren op Rozendaalse Veld tijdens jubileumfeest
Zie ook: Brandtoren op het Rozendaalse Veld wordt gemeentelijk monument
Zie ook: Wethouder Paul Hofman ontvangt tweede boekje Geërfden tijdens Heideschouw
Zie ook: Heidebrand in Rozendaal vrijwel zeker aangestoken