Letterzetter legt fijnsparren plat in Beekhuizen

Foto: Pixabay

VELP – De gemeente Rheden kapt deze winter bijna alle fijnsparren op de helling bij Buitenplaats Beekhuizen in Velp. Dit is noodzakelijk omdat de bomen zijn aangetast door de Letterzetter, een klein kevertje met grote gevolgen. Dit deel van het bos is niet meer te redden. Slechts enkele gezonde bomen kunnen worden gespaard.

Gezonde fijnsparren kunnen door de harsvorming insecten zoals de Letterzetter weren. Bij verzwakte bomen, kunnen kevers zich snel vermeerderen. De fijnsparren op deze plek zijn verzwakt door de warme winters van de laatste jaren en de droogte van deze zomer.

De larven van het kevertje vreten zich vol in een gangenstelsel vlak onder de bast. Bij grote hoeveelheden larven, zoals in 2018, worden de sapstromen volledig onderbroken en sterft de boom af.

Inplanten jong bos
De helling wordt volgende winter (2019/2020) opnieuw ingeplant met jonge bomen. Er wordt gekozen voor verschillende soorten, voor een stabieler bos. De gemeente denkt dat er na ‘enkele jaren’ weer een gevarieerd jong bos staat.

Eerder moest het Geldersch Landschap ook al een groot aantal sparrenbomen op landgoed Rosendael, nabij de rotonde Kerklaan / Schelmseweg kappen.