Er komt geen snelle fietsroute door de gemeente Rheden

Foto: Kasper Siebrands

VELP – In Velp is geen plek voor een snelle fietsroute. Daarom komt er geen snelle fietsroute door de gemeente Rheden. De provincie ziet een fietsroute tussen Arnhem naar Dieren niet zitten omdat de Velpse Hoofdstraat met haar oversteekplaatsen en verkeerslichten niet aan de eisen voor zo’n snelle verbinding kan voldoen. Toch gaat de gemeente Rheden wel geld uitgeven.

Gezamenlijk werd door provincie en gemeente Rheden werd de afgelopen jaren gewerkt aan een SnelleFietsRoute tussen Arnhem en Dieren. Omdat de Hoofdstraat in Velp een groot probleem werd en niet aan de eisen van de SnelleFietsRoute voldeed besloot de gemeenteraad van Rheden dat dit gedeelte niet bij de SnelleFietsRoute kan horen.

Provincie betaald een klein gedeelte
Hierdoor betaald de provincie Gelderland nu alleen mee aan de SnelleFietsRoute vanaf De Berenkuil in Arnhem tot aan het scholencomplex van de HAN – Van Hall Larenstein en niet verder door de gemeente Rheden. En de gemeenten Arnhem en Rheden betalen samen het fietspad tussen de HAN-campus en Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

Gemeente Rheden betaald voor verkeersveiligheid
Toch gaat de gemeente Rheden investeren in de veiligheid van de fietsers. Bij de herinrichting van het centrum van Velp gaat de gemeente de Hoofdstraat zodanig aanpassen dat de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verbeterd wordt.

Top 10
Want de Hoofdstraat in Velp staat in de ‘Top 10 van de gevaarlijkste wegen van de provincie Gelderland‘. In de drukke winkelstraat wordt vaak veel te hard gereden. Mensen ergeren zich ook veel aan chauffeurs van bestelauto’s. Die parkeren de busjes overal op het fietspad en de stoep om maar snel een pakje af te leveren. Omdat de politie nog steeds weinig controleert wordt de kans op ongelukken veel groter.

Voor het gedeelte Velp – Dieren gaat de gemeente Rheden opnieuw in overleg met inwoners om te kijken waar verbeteringen nog mogelijk zijn.

Het beschikbare geld van de gemeente kan nu gebruikt worden voor een goede inrichting van het fietsnetwerk. Na de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over welke fietsknelpunten zo gauw mogelijk aangepakt gaan worden. Of de hoofdstraat van Velp daarbij hoort is niet bekend.

Rheden is de eerste gemeente die de aanleg van een snelle fietsroute tegenhoudt. Wethouder Hofstede: “We vinden fietsen belangrijk in onze gemeente en stimuleren dat zoveel mogelijk. Daarom willen we een goede fietsverbinding tussen Arnhem en Dieren ook al is er nu geen sprake meer van een snelle fietsroute tussen Velp en Dieren. Maar wij gaan wel voor een veilige inrichting van ons fietsnetwerk waarbij het bevorderen van het fietsgenot en leefbaarheid voor ons belangrijke uitgangspunten zijn.”