Rheden biedt crisisnoodopvang voor vluchtelingen op twee schepen in Dieren

Apeldoorns Kanaal. Foto: Martin Slijper

– Nederland heeft nog steeds een grote opgave voor de opvang van vluchtelingen. Verschillende gemeenten in Nederland zetten zich in om vluchtelingen op te vangen, zo ook gemeente Rheden. Vanaf 22 december 2022 tot eind maart 2023 biedt de gemeente crisisnoodopvang voor maximaal 80 vluchtelingen op twee schepen in de IJssel bij het begin van Apeldoorns Kanaal in Dieren.

De schepen kunnen elk 40 mensen herbergen, geen Oekraïense vluchtelingen. Ook is er bemanning en personeel voor schoonmaak en catering aanwezig. Daarnaast zijn er 24/7 beveiligers en overdag ook personeel vanuit de gemeente. In goed overleg met de Scouting Dieren, locatie Keienheuvel, gaat de gemeente de komende week de komst van de schepen voorbereiden. De verwachting is, dat de schepen op maandag 19 december aanleggen aan de zuidelijke meerpalen van de IJssel in Dieren en dat de eerste vluchtelingen 22 december komen.

De twee cruiseschepen komen ruim drie maanden in de inham van het Apeldoorns Kanaal naast de sluis te liggen. Dit is aan de Zutphensestraatweg bij Scouting Dieren. Er komt ook een verbeterde aanlegsteiger en een nieuw pad op de grond van Scouting Dieren. De gemeente Rheden gaf aan dat de club alle activiteiten kan blijven beoefenen. De kosten van de complete opvang in Dieren worden betaald door het COA.

Burgemeester Carol van Eert: “Het is fijn dat we deze vluchtelingen nog voor de kerst een opvangplek kunnen bieden hier in Dieren. Want naast het feit dat wij al twee opvanglocaties voor Oekraïners (Vijverlaan en Kerkallee) en een AZC in Velp hebben gerealiseerd, blijft er nog steeds dringend behoefte aan plekken voor vluchtelingen. Het is daarom belangrijk dat elke gemeente haar steentje bijdraagt en zo ook de gemeente Rheden.”

Informatieavond

De gemeente gaat omwonenden donderdag en vrijdag per brief informeren over de komst van de boten en de vluchtelingen. Op woensdag 14 december worden direct omwonenden uitgenodigd voor een informatieavond door de gemeente Rheden. Wie hierbij wil zijn kan zich aanmelden via het mailadres Vluchtelingen@Rheden.nl.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Het Apeldoorns Kanaal in Dieren is inmiddels de derde opvanglocatie waar vluchtelingen uit Oekraïne of andere landen in gemeente Rheden worden opgevangen. Eerder kwamen er al vluchtelingen wonen in Velp aan de Vijverlaan en aan de Kerkallee 103 en 103a.

Naast Velp komt er in de gemeente Rheden nog één opvanglocatie in het voormalige klooster St. Michaël in De Steeg. Dit wordt vermoedelijk pas in de zomer van 2023 in gebruik genomen door oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Vanwege grote onderhoudswerkzaamheden moet het klooster eerst worden opgeknapt.

Asielzoekers

Naast vluchtelingen wonen er ook nog asielzoekers aan de Arnhemstraatweg 348 in Velp.

Arbeidsmigranten

En in de gemeente Rheden zijn momenteel ook nog drie locaties waar arbeidsmigranten wonen. Dat is in Velp in het Polenhotel naast het ziekenhuis, aan de Broekstraat en aan de Daalhuizerweg 8. Voorheen woonden er ook nog arbeidsmigranten aan de Willemstraat 30, maar dit pand is in augustus 2022 afgebrand.