Kolkman zet zich in voor jongeren maar wordt aan het lijntje gehouden

Kolkman daagt partijen uit

– Jelte Kolkman stond ruim 10 maanden geleden enthousiast voor het eerst voor de raad. Maar enthousiast is hij nu niet meer, zo vertelde Kolkman tijdens de laatste raadsvergadering.

Hij wilde graag de stem van de jongeren worden. Daarom diende Kolkman als jongste raadslid van Nederland namens de VVD in april 2022 een motie in om de positie van jongeren in Rheden te versterken. Hij wil de jongeren beter betrekken bij de politiek.

Jeugdparticipatie

Het college van burgemeester en wethouders hadden via de motie de opdracht gekregen om voor 1 januari 2023 met een voorstel hiervoor te komen. Maar na acht lange maanden heeft het college op 20 december laten weten deze datum niet te halen. En het college heeft recent ook laten weten dat zij ook een deel van de motie niet van plan zijn om uit te voeren.

Dit was voor raadslid Kolkman de druppel, zo werd duidelijk voor de raadsvergadering. “Het college moet vanavond duidelijk maken of zij zich willen inzetten voor de Rhedense jongeren of niet.”

Tijdens het debat werd duidelijk dat de raad niet tevreden was over de aanpak van het college. Volgens meerdere fracties duurde het wel erg lang en was de richting van het college niet helemaal duidelijk. De meeste kritiek kwam vanuit de VVD fractie: “Ik voel me door meerdere collegeleden aan het lijntje gehouden”, aldus Kolkman. Hij maakte duidelijk dat het college de motie en daardoor mogelijk ook jongeren uit Rheden niet serieus nam.

Het college weersprak deze woorden, zij benadrukte dat ze jongeren erg belangrijk vinden en dat ze het een groot goed vinden om jongeren te betrekken bij de politiek en het beleid. Echter wilden zij geen excuses maken, dit leidde tot verbazing bij onder andere Cyril Weijers (CDA) en Theo Kooijmans (VPR).

Kolkman kwam aan het einde van de vergadering met een voorstel zodat het college samen met de raad verder bezig ging jeugd te betrekken bij de politiek. Dit voorstel werd breed gesteund door zowel de raad als het college. “Ik ben erg blij dat we nu samen met het college door kunnen om jongeren hoorbaar te maken in de gemeente Rheden, want jongeren zijn en hebben de toekomst”, aldus Kolkman.