Ziekenhuis in Zutphen sluit per direct de complete kraamafdeling

Gelre Ziekenhuizen in Zutphen. Foto: Marloes van de Kolk

– Zwangere vrouwen uit Dieren, Spankeren en Laag-Soeren kunnen niet meer gebruik maken van de kraamafdeling in Zutphen. Deze gaat per direct dicht, dat melden meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. De recent aangekondigde reorganisatie zorgt voor grote onzekerheid, frustratie en spanningen bij het personeel, dat massaal ziek thuis zit. “Deze situatie is daar de oorzaak van”, zegt een van de medewerkers.

Personeel dat direct betrokken is bij de afdeling verloskunde is maandagmiddag bijgepraat over de sluiting, vertelt woordvoerder Pascale Burgers. De kraamkamers gaan per direct dicht. Vrouwen die op de afdeling liggen en op korte termijn naar huis gaan kunnen nog tot woensdag blijven, patiënten die langer verloskundige zorg nodig hebben worden overgeplaatst naar de vestiging van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn.

Definitieve sluiting in zicht

Hiermee lijkt een definitieve sluiting van de verloskunde afdeling in Zutphen realiteit te worden. Dit betekent ook voor medewerkers dat ze een stuk eerder dan verwacht afscheid moeten nemen van hun werkplek. Ze gingen ervan uit nog tot 1 juli in Zutphen te blijven werken.

Zie ook: Gemeenteraad Rheden neemt motie Volwaardig Ziekenhuis Zutphen aan

Het ziekenhuis had namelijk al het plan om de verloskunde afdeling per 1 juli in Zutphen te sluiten. Het idee is om dan alle zorg die bij een bevalling komt kijken in Apeldoorn te concentreren. Alleen voor controles tijdens de zwangerschap zou je dan nog in Zutphen terecht kunnen. Vorige week maakte ziekenhuisdirecteur Pier Eringa echter plotseling bekend dat de kraamafdeling in het weekend dicht zou gaan, vanwege een personeelstekort.

Zie ook: Afdeling Verloskunde Zutphen sluit de deuren, Dierenaren bezorgd (Update)

Op het besluit om in Zutphen de kraamafdeling te sluiten kwam veel kritiek van medewerkers. Ze waren erg verrast door het besluit en schreven ze een manifest om verzet te bieden tegen deze ‘slechte zorgplannen.’ Hierin viel te lezen dat ze zich niet zomaar laten verplaatsen en dat veeleisende zorgverzekeraars en banken hun winst boven mens en goede zorg zetten.

Personeel voorspelde al problemen

Voor personeel is het mogelijk de overstap te maken naar het ziekenhuis in Apeldoorn, maar een aantal verloskundigen en verpleegkundigen gaat daar niet op in en neemt afscheid per 1 mei of half mei. Hierdoor wordt de poule met medewerkers kleiner. Eringa zei daar vorige week nog over: “We kunnen zzp’ers inhuren om de gaten op te vullen, of mensen vragen of ze dubbele diensten willen draaien.”

Het ziekteverzuim is volgens woordvoerder Pascale Burgers inmiddels opgelopen tot 50 procent, waardoor de sluiting nu eerder komt dan gepland. “Helaas hebben we dit besluit moeten nemen.”

Gelre Ziekenhuizen wil in Zutphen flink gaan snijden in de acute zorg. Naast het sluiten van de kraamafdeling wil ze per 1 september de Spoedeisende Hulp (SEH) alleen nog tijdens kantooruren bemannen. Daarbuiten moet je in een kritieke situatie naar de vestiging in Apeldoorn of naar de ziekenhuizen in Deventer, Doetinchem of Arnhem.

Wat blijft er wel open?

Alle poliklinieken blijven wel open in de Hanzestad, een controle of gesprek met een arts blijft dus mogelijk. Verder gaan de artsen in Zutphen zich vooral richten op lichte, planbare zorg, zoals liesbreuken en operaties aan heupen en knieën.

“Straks kunnen we bijvoorbeeld acht heupoperaties per dag doen, in plaats van vier, omdat je niet telkens weer hoeft om te bouwen”, vertelde chirurg Ernst Jan van Nieuwenhoven vorige week nog.

Het ziekenhuis bekijkt nog of de cardiologie (hartaandoeningen), neurologie (zenuwstelsel- en spieraandoeningen) en de afdeling longgeneeskunde in Zutphen blijven in de toekomst. “Hierover zijn we in gesprek met de vakgroepen.”