Rheden controleert hondenbezit via steekproeven

Rheden controleert hondenbezit via steekproeven. Foto: Pexels - Shanna Dugan

– De gemeente Rheden gaat huishoudens controleren op hondenbezit. Controleurs gaan huis-aan-huis controleren, maar mogen niet binnenkomen, ook al tonen ze een legitimatiebewijs. In de media wordt gesuggereerd dat controleurs bij ‘alle huishoudens’ aanbellen om het hondenbezit te controleren. Maar dit klopt niet.

Steekproef

Controleurs gaan vanaf 4 september bij slechts 25% van alle huishoudens steekproefsgewijs controleren. Wanneer een bewoner niet thuis is wordt een briefje achtergelaten. Ze mogen ook niet op privéterrein komen als er een bordje staat met “Verboden voor onbevoegden”. Gemeente Rheden heeft het bedrijf Legitiem `B.V. uit Duiven weer opdracht gegeven om huishoudens te controleren.

Geen boete, wel deurwaarderkosten

Via de website www.rheden.nl kan iedereen een hond aan- of afmelden. Wie zijn hond niet opgeeft betaald overigens geen boete. Wel wordt dan volgens de gemeente “het te betalen bedrag opgehoogd met kosten voor het innen van het bedrag, denk aan invorderingskosten en deurwaarderkosten.”

Waarom?

Met de opbrengst van deze belasting betaalt de gemeente de kosten en voorzieningen die met honden te maken hebben. Denk hierbij aan het schoonhouden van de leefomgeving, het plaatsen van hondenpoep dispensers en het bieden van voldoende uitlaatmogelijkheden.

Kwijtschelding voor één hond

Heeft iemand een laag inkomen dan is het mogelijk om voor één hond kwijtschelding van de hondenbelasting aan te vragen. Voor 1 hond betaalde een inwoner van de gemeente Rheden in 2022 nog 64,92 per jaar. Het aantal honden bepaalt de hoogte van de aanslag voor de hondenbelasting. Wie bijvoorbeeld 10 honden heeft betaalde in 2022 1.092,12 euro.

Wat gaan we betalen?

Dat is in 2023 veel minder geworden. Toen moest voor 1 hond 38.16 euro worden betaald. En voor 10 honden 640,38 euro. Of de prijzen voor hondenbelasting in 2024 weer wordt verlaagd is nog niet bekendgemaakt.

Zie ook: Gevaarlijke honden vallen mensen aan in Rheden
Zie ook: ‘Heb geschreeuwd en gegild’, vertelt slachtoffer hondenaanval
Zie ook:
Een aanval op jouw hond? Dit zijn tips van de hondentrainer