Natuurmonumenten naar de rechter om NK wielrennen

Wielrennen over de veluwe Foto: Rob de Lelij

RHEDEN – De organisatie van het NK wielrennen (Courage Events) en Natuurmonumenten komen er niet uit. In januari legde Natuurmonumenten een lijst met voorwaarden neer voor de wedstrijd over de Posbank, maar aan twee van die voorwaarden kan de organisatie niet voldoen. En dus stapt Natuurmonumenten naar de rechter.

‘Het NK wielrennen is een kans voor Arnhem om aandacht te besteden aan onze prachtige groene omgeving’, zei de Arnhemse wethouder Bob Roelofs toen de route bekend werd. Maar sinds die bekendmaking in december 2023 liggen de organisatie en Natuurmonumenten in de clinch, zo meldt Mediapartner Omroep GLD. Want de route gaat over de natuur van de Posbank. En een NK ‘met toeters, bellen, rennend en schreeuwend publiek midden in kwetsbare natuur’ ziet Natuurmonumenten niet zitten.

Dus stelde Natuurmonumenten vijftien voorwaarden op waar de organisatie – Courage Events en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal – aan moest voldoen. Maar na meerdere gesprekken blijkt dat de organisatie zich niet aan al die voorwaarden kan houden.

Natuurmonumenten eist geld

Eén voorwaarde is de financiële bijdrage die Natuurmonumenten eist. Daar wil de gemeente niet aan voldoen: “Het is een ongebruikelijke eis en kan een precedent scheppen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem die namens de gehele organisatie spreekt. “Dat precedent is niet perse goed of fout, maar we moeten dat niet te gehaast doen als we de gevolgen niet weten.”

“Het geld was om de natuurkwaliteit te verbeteren. Op die manier heeft de natuur er ook nog wat aan,” zegt Maarten Bakken van Natuurmonumenten. “Je houdt een feestje in onze achtertuin, en daar houdt die zelf nu niets aan over”, legt hij uit. De gemeente heeft wel aangeboden om natuurschade achteraf te vergoeden, laat de gemeentewoordvoerder weten. Maar “dode natuur heeft niks aan geld”, reageert Natuurmonumenten.

Verbieden van publiek

“Een andere voorwaarde was dat we geen publiek in het natuurgebied willen hebben”, zegt Bakker van Natuurmonumenten. Want dat publiek gaat in de berm staan en die is in beheer van Natuurmonumenten, legt hij uit. “Dieren worden dan vertrapt en we zitten ook nog midden in het broedseizoen. Vogels kunnen een dag geen eten halen voor hun jongen, want dat durven ze dan niet. Dan gaat er broedsel dood.”

Omdat de organisatie niet aan alle eisen kan voldoen, heeft Natuurmonumenten een andere route om de natuurgebieden voorgesteld. “Maar de openbare weg die door de Posbank loopt is niet van Natuurmonumenten”, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. En wat het publiek betreft: “Het ligt helemaal niet in onze bevoegdheid om die te daar te weren of verbieden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wielrennen over de veluwe – Foto: Rob de Lelij

Het groenste NK

“We willen nog steeds het groenste NK ooit organiseren. Dat hoort bij onze groene omgeving”, zegt de woordvoerder. Zo vliegen er geen helikopters over het natuurgebied en zijn de auto’s van de organisatie en de juryleden volledig elektrisch.

Hoofdstraat van Velp

En daarom hebben de gemeenten en organisator Courage Events van NK wielrennen wel hun best gedaan om publiek naar andere gebieden te trekken, zegt de woordvoerder: “We hebben de route verlegd door de hoofdstraat van Velp en we organiseren side events in Arnhem. In het natuurgebied organiseren we verder niks voor het publiek en zetten we ook geen schermen neer bijvoorbeeld. We hebben aan bijna alle voorwaarden voldaan.”

Alternatieve route

Maar bijna is voor Natuurmonumenten niet genoeg. “Het is een totaalpakket”, zegt Bakker. In andere woorden: aan alle eisen en voorwaarden moest voldaan worden. Dat is niet gelukt en dus nemen ze vervolgstappen: “We gaan publiek op ons terrein verbieden.” Toch verwacht Natuurmonumenten niet dat de organisatie vervolgens zijn plannen wijzigt.

“We gaan daarom naar de rechter.” Via die weg hopen ze af te kunnen dwingen dat de organisatie ervoor moet zorgen dat er geen publiek op de Posbank komt te staan, bijvoorbeeld door een eerder voorgestelde alternatieve route.

“De rechter gaat ons echt wel gelijk geven”, denkt Bakker van Natuurmonumenten. Of en wanneer dat gebeurt, is nog even de vraag. Wat de organisatie doet als het zover is? De woordvoerder: “Dat kan ik nu nog niet zeggen. Eerst maar kijken hoe Natuurmonumenten het gaat doen en wat een eventuele rechter zegt.”

Eind maart worden de benodigde vergunningen voor de wielerwedstrijd aangevraagd. De gemeente verwacht dat deze worden goedgekeurd. Inclusief de route over de Posbank.

Zie ook: Het NK wielrennen 2024 op de Posbank, kan dat?

Zie ook: Eisenlijstje van Natuurmonumenten nieuwe drempel voor NK wielrennen

Zie ook: Organisatie overtuigd dat NK wielrennen op Posbank kan

Wielrennen over de veluwe – Foto: Rob de Lelij