Schoolkinderen herdenken oorlogsslachtoffers

Herdenking Rheden. Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Op dinsdag 16 april is het 79 jaar geleden dat de gemeente Rheden werd bevrijd. Om de oorlogsslachtoffers te herdenken en de bevrijding te vieren, is er op dinsdag 16 april om 10.00 uur een bijeenkomst op Begraafplaats en Gedenkpark Heiderust aan de Lentsesteeg 21 in Rheden.

Leerlingen van verschillende basisscholen, veteranen, het Rhedens Senioren Orkest, het hele college van B&W en iedereen die dat wil, herdenken en eren tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen oorlogsslachtoffers, militairen en verzetsmensen.

Carolinapark in Dieren

Ook in Dieren wordt de bevrijding op 16 april herdacht. De St. Vrienden van de Oranjerie Dieren organiseert om half twee in samenwerking met velen de herdenking van de bevrijding van Dieren en omgeving bij het Herdenkingskruis in het Carolinapark te Dieren.

Medewerking aan deze herdenking Bevrijding van Dieren in het Carolinapark door leerlingen van de Kon. Emma school, Keep them Rolling, Dierens Mannenkoor, Veteranen, Oranje Stichting Dieren, Harry Leeman en De Buurtschap van Dieren. Namens het college van Rheden zullen de burgemeester en de dorpswethouder van Dieren bij deze herdenking aanwezig zijn.

Iedereen is in Rheden en Dieren welkom op 16 april om hier samen bij stil te staan.

Velp

Op zondagmiddag 14 april worden om drie uur de Velpenaren herdacht en geëerd die tussen 1940 en 1945 meer dan 600 (ook Joodse) onderduikers hebben beschermd. Dit gebeurt bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord aan de Hoofdstraat in Velp.

Comitélid Gety Hengeveld: “Wij hopen van harte dat vrienden en bekenden elkaar op deze zondag (weer) zullen ontmoeten en herinneringen met elkaar zullen delen. We weten dat er vaak oud-Velpenaren en voormalige onderduikers komen vanuit heel Nederland, dit jaar zelfs uit Amerika en Israël.