Nachttrein tussen Arnhem en Zutphen komt een halte verder

Keert de nachttrein tussen Arnhem en Zutphen terug? Foto: Omroep Gelderland
Keert de nachttrein tussen Arnhem en Zutphen terug? Foto: Omroep Gelderland

ZUTPHEN – Het gaat in het tempo van een boemeltreintje, maar jongeren uit Zutphen hebben het gevoel dat hun voorstel voor een nachttrein in een nieuwe fase is beland. Een gesprek met de NS woensdag bracht de stilstaande trein weer een klein beetje in beweging: “Voelt als een stap in de goede richting.”

Maarten Haverkamp van de NS kreeg een petitie overhandigd van Zutphenaar Milan Altena en Matthijs Verhoef uit Brummen. Het doel: de nachttrein tussen Arnhem en Zutphen weer laten rijden. “Bijna 700 mensen hebben getekend, horeca, gemeentes en andere organisaties”

Station Dieren vernield

Of de seinen binnenkort weer op groen gaan ligt aan de NS. Haverkamp, regiodirecteur bij de NS, begint positief: “Ik vind het fantastisch dat er jongeren zijn die zich zo inzetten om een trein terug te krijgen. We willen iedereen in het OV krijgen. Dus dat jullie dan de moeite nemen om hier naar toe te komen en naar Den Haag te reizen, daar word je als treinenman heel blij van.”

In 2013 werd de nachttrein geschrapt, onder meer door overlast. Volgens Haverkamp is dat geen reden om er nu niet meer aan te beginnen. “Dat er ooit tien jaar geleden jongeren zijn geweest die een station hebben vernield, dat zal geen reden zijn om het nu niet meer te doen.”

Kostenplaatje

Maar er is wel een ander groot obstakel: de kosten. De NS heeft net voor de komende tien jaar een contract getekend met het Rijk over op welke trajecten er treinen rijden. Nieuwe aanvragen kunnen worden gedaan, maar dan geldt: de trein mag geen geld kosten. Oftewel, er moeten genoeg kaartjes verkocht worden om de kosten te dekken.

Het beeld is dat een nachttrein niet stampvol zit en er dus vaak geld bij moet, onder andere door hogere personeelskosten in de nacht. Onmogelijk is het niet. “De gemeente en/of provincie kan zeggen ‘wij betalen een deel zodat het kostendekkend is’.”

Jongeren uit de omgeving van Zutphen die in het weekend naar de Arnhemse binnenstad gaan voor een drankje en dansje, moeten of om 00.21 uur al huiswaarts of blijven plakken tot 06.55 uur. Een onhoudbare situatie, vindt de Jongerenraad Zutphen die voor een nachttrein tussen de twee Gelderse steden pleit.

Geldkwestie

Daarmee kaatst de regiodirecteur de bal door wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen. “Als hij bij ons komt met een plan, dan kunnen wij uitrekenen wat dat kost. Dan kan het zijn dat de wethouder schrikt van het bedrag, of hij kan kijken of hij met anderen dit kan regelen.” Gemeenten, provincie en ondernemers zouden dan het verschil op tafel moeten leggen.

Wannet neemt het voorstel van de jongeren serieus. “Het is zaak voor ons om te kijken of we een coalitie kunnen vormen met andere gemeenten en overheden, met als inzet om zo’n businesscase rond te krijgen. Dan gaat het inderdaad om geld.” Onder meer de gemeente Arnhem, Brummen en Rheden zouden bijvoorbeeld samen een duit in het zakje moeten doen.

“Het wordt wel een puzzeltje, dat geld”, realiseren Milan en Mathijs zich. Vorige maand reisden ze al naar Den Haag met hun petitie. Hun hoop is nu gevestigd op de gemeente, maar dat het een lange adem is weten ze. “Of een treinreis met heel veel vertraging”, lacht Milan.