Gaat de gemeente goed om met de ‘Ik Buurt Mee’ waardecheque?

Nieuwe ‘Ik buurt mee!’ waardecheque in de brievenbus Foto: Martin Slijper
Nieuwe ‘Ik buurt mee!’ waardecheque in de brievenbus Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Bijna elk jaar geeft de gemeente Rheden twee keer per jaar een waardecheque van € 7,50 weg. Deze mogen inwoners dan doneren aan een goed doel naar eigen keuze. Momenteel is Rheden bezig met de achtste ronde. Maar de vraag is: verloopt dit wel eerlijk?

Als voor een bepaald initiatief niet genoeg geld is gedoneerd, dan kan de initiatiefnemer het benodigde bedrag gewoon aanpassen. En als de initiatiefnemers het nodig vinden, mogen ze hun eigen initiatief achteraf ook zelf aanpassen.

Maar de mensen die al geld hebben gedoneerd, worden dan niet geïnformeerd. Is dit misleiding?

Voorbeeld:

Een inwoner uit de gemeente wil graag een AED van een bekend en duur merk in de wijk. Daarvoor is € 4000 nodig. Maar er wordt niet meer dan € 3300 opgehaald. Dan zou de initiatiefnemer een goedkopere AED van het bedrag kunnen kopen.

Maar niemand wordt over de aanpassing geïnformeerd. Dit wordt ook niet op de webpagina van het initiatief vermeld, en de gemeente Rheden meldt het ook niet.

Mensen die hiervoor al gedoneerd hebben, verwachten dan eigenlijk een deugdelijke AED waar ze op kunnen rekenen als het nodig is. Maar nu komt er een veel goedkopere AED. Zitten daar dezelfde functies op en heeft het ook een goede garantie? En is deze bijvoorbeeld volautomatisch of halfautomatisch?

Wat is uw mening?

De ambtenaren achter ‘Ik Buurt Mee’ zijn niet van plan om de regels aan te passen, ook al gaat het hier om publiek geld van de hele gemeente Rheden.

Studio Rheden wil graag weten wat u vindt. Reageren kan via Facebook.
Maar mailen met Studio Rheden kan ook.

Zie ook: Strengere regels voor waardecheques ‘Ik Buurt Mee’