Rheden moet bezuinigen: geen waardecheque dit najaar

Nieuwe ‘Ik buurt mee!’ waardecheque in de brievenbus Foto: Martin Slijper
Nieuwe ‘Ik buurt mee!’ waardecheque in de brievenbus Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Inwoners van de gemeente Rheden moeten zich voorbereiden op bezuinigingen. Dit najaar valt er namelijk geen waardecheque van €7,50 meer in de bus. De volgende (negende ) cheque zal pas in 2025 beschikbaar zijn.

De waardecheque, bedoeld om bij te dragen aan buurtprojecten, wordt sinds 2020 twee keer per jaar uitgegeven. Dit jaar zal echter weer één ronde plaatsvinden. Met deze veranderingen hoopt de gemeente Rheden haar financiële situatie iets te verbeteren.

De gemeente heeft besloten om voortaan slechts één keer per jaar een waardecheque uit te geven. Hierdoor komt de geplande tweede ronde in oktober 2024 ook te vervallen. Dit besluit is genomen in het kader van noodzakelijke bezuinigingen. Wethouder financiën Dorus Klomberg legt uit: “De bezuinigingen die we moeten doorvoeren doen pijn, vooral in de sociale basis.

Hoeveel mensen doen mee?

De cheque bestaat sinds 2020 en wordt elk jaar twee keer uitgegeven. In 2023 heeft er slechts één ronde ’Ik buurt mee!’ plaatsgevonden in september. In maart 2024 zijn 21.350 cheques verstuurd. Hiervan zijn 8.371 cheques gebruikt, wat neerkomt op 62.782,50 euro. Ondanks de inspanningen om de gemeenschap te versterken, maakt slechts 39% van de huishoudens gebruik van de cheque.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Gaat de gemeente goed om met de ‘Ik Buurt Mee’ waardecheque?
Zie ook: Strengere regels voor waardecheques ‘Ik Buurt Mee’