Pilot met nachtbussen in regio Rheden in 2025

Bussen van Breng Foto: Transdev
Bussen van Breng Foto: Transdev

RHEDEN – In 2020 verdwenen de nachtbussen door de coronapandemie, maar er is goed nieuws: in het eerste kwartaal van 2025 start een pilot met nachtbussen. Dit biedt jongeren de mogelijkheid om weer veilig thuis te komen na een avondje uit.

Onderzoeken en petitie

Het verdwijnen van het nachtvervoer baarde veel mensen zorgen. De Jongerenraad Zutphen hield eerder dit jaar een enquête over de nachttrein tussen Arnhem en Zutphen. Ook de VVD Rheden onderzocht de nachtbussen tussen Doesburg, Dieren en Arnhem, ruim 450 mensen deden mee aan die enquête. En de SP begon een petitie voor de terugkeer van nachtbussen in de regio Arnhem-Nijmegen. En deze werd meer dan 800 keer ondertekend.

De onderzoeken hebben nu resultaat opgeleverd: er is geld vrijgemaakt voor een pilot. Waar en hoelang de proef precies zal plaatsvinden, is nog niet bekend. De nachtbussen moeten gedurende die periode weer gaan rijden in hun oude regio’s, zoals Arnhem, Nijmegen, Rheden en Dieren.

Veiligheid voor jongeren

Fractievoorzitter Eric van Kaathoven zegt dat het nachtleven inmiddels terug is, maar dat de nachtbussen nog ontbreken. “Vooral jongeren buiten de stad hebben hier last van. De gewone bussen rijden tot middernacht, maar met nachtbussen kunnen zij weer veilig naar huis.” Na de pilot wil de SP structurele financiering voor de nachtbussen.

Raadslid VVD Rheden Jelte Kolkman ‘Het is goed nieuws dat de provincie, mede dankzij VVD Gelderland, het belang van de terugkeer van de nachtbus in het coalitieakkoord heeft vastgelegd. Wij zijn enorm blij dat hierdoor in 2025 weer een nachtbus gaat rijden. Als VVD Rheden en Doesburg zullen we ons blijven inzetten dat de nachtbus richting onze kant gaat rijden.’

Coronapandemie oorzaak verdwijning

Tot 2020 reden er nachtbussen in Gelderland. Ze zorgden ervoor dat jongeren veilig thuis konden komen na een avond uit in dorpen als Velp, Rheden, De Steeg en Dieren. Door de coronamaatregelen verdwenen de bussen in 2020 en 2021, maar de nachtbussen kwamen niet terug toen de pandemie afnam in 2022.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Politiek wil onderzoeken of de jeugd een nachtbus wil
Zie ook: Nachtvervoer Arnhem Zutphen, provincie ziet er niets in
Zie ook: Jongeren strijden voor herleving van nachttrein langs Dieren
Zie ook: Nachttrein tussen Arnhem en Zutphen komt een halte verder