Posbank mogelijk tot na Pinksteren dicht na tornado (update)

Foto: Studio Rheden
Deel dit artikel:

RHEDEN – In Rheden zelf zijn de meeste wegen weer begaanbaar na de tornado van dinsdagnacht, maar richting Nationaal Park Veluwezoom zitten alle wegen dicht. Het duurt nog dagen voordat het natuurgebied weer volledig open wordt gesteld, zegt burgemeester Carol van Eert.

Omliggende bomen en bomen die mogelijk nog om kunnen vallen zorgen volgens de burgervader voor gevaarlijke situaties. Dat geldt met name voor toeleidende wegen naar de Posbank, zoals de Schietbergseweg.

Teleurstelling voor recreanten
De gemeente is samen met eigenaar Natuurmonumenten bezig de belangrijkste plekken te zekeren en bomen weg te halen, zegt Van Eert. Het gebied wordt stapsgewijs vrijgegeven. ‘Dat gaat nog een aantal dagen duren.’

Of de Posbank tijdens de pinksterdagen weer toegankelijk is, kan hij niet zeggen. ‘We realiseren ons dat het voor mensen die er willen recreëren misschien een teleurstelling kan zijn, maar we vinden veiligheid echt het allerbelangrijkste’, aldus de burgemeester. ‘Dat wordt het leidmotief waarmee we zullen kijken wat we weer kunnen openstellen.’

Natuurmonumenten laat weten dat alle activiteiten van Bezoekerscentrum Veluwezoom tot en met aanstaande maandag niet doorgaan. “Je kunt nog steeds zien dat er echt iets grootschaligs is gebeurd’, aldus Carol van Eert.

Hoe groot de schade in Rheden is, is volgens Van Eert ruim een dag na de tornado nog moeilijk in een getal te vangen. Dat komt doordat het grootste deel van de schade bij particulieren zit, stelt hij. ‘Het is wel zo dat je als je nu door het dorp gaat, ook nadat we heel veel hebben opgeruimd, nog steeds kunt zien dat er echt iets grootschaligs is gebeurd.’

Zie ook: Rheden getroffen door tornado, schadespoor 5 kilometer lang.

Niet alleen zijn daken van huizen gewaaid en auto’s kapot, ook in de constructie kan volgens de burgemeester ‘iets aan de hand zijn’. ‘Er zijn toch een aantal woningen door grote bomen geraakt.’

Asbest nog in tuinen
Het openbaar gebied waar de gemeente verantwoordelijk is, is volgens Van Eert al voor een groot deel op orde. Daarbij doelt hij onder meer op de asbest, die verspreid door Rheden lag. ‘De laatste plek waar dat nu nog kan spelen is in de tuinen van sommige mensen.’ De gemeente brengt nu in kaart waar dat het geval is, zodat inwoners daarvan op de hoogte kunnen worden gebracht.

Update
Een aantal wegen zijn weer veilig en dus open maar nog niet allemaal.  Vanaf donderdagmiddag 17.30 uur is de Schietbergseweg tot en met de horeca en het bezoekerscentrum Veluwezoom weer open. De Beekhuizenseweg is vanaf Velp tot en met het Paviljoen de Posbank open en de Snippendaalseweg is ook weer open.

Dit is een artikel van mediapartner Omroep Gelderland.