Weinig hoop voor warmtenet in Laag-Soeren

Kachel Foto: Pixabay

LAAG-SOEREN – Het onderzoek naar een mogelijk lokaal warmtenet in Eerbeek, waarbij huizen en gebouwen gebruik zouden kunnen maken van de restwarmte van de papierfabrieken van Storaenso, gaat door. Echter, Papierfabriek Storaenso uit Eerbeek overweegt mogelijk eind december de stekker eruit te trekken.

Dit zou ook gevolgen hebben voor Laag-Soeren, waar eerder plannen waren voor een lokaal warmtenet. Als gevolg van deze ontwikkelingen is het onderzoek nu gericht op Eerbeek, terwijl Loenen en Laag-Soeren uitgesloten zijn van verdere overwegingen. Dit is de huidige stand van zaken van een onderzoek waarbij lokale overheden en industrieën samenwerken.

Storaenso was één van de belangrijkste toeleveranciers voor het beoogde warmtenet. Door het mogelijk wegvallen van de restwarmte uit deze fabriek, zijn Loenen en Laag-Soeren niet langer betrokken bij het onderzoek.

Desondanks betekent dit niet dat Apeldoorn en Rheden niet meer deelnemen aan het project. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar alternatieve collectieve systemen voor de inwoners van Loenen en Laag-Soeren.

Een definitief besluit over de haalbaarheid van een warmtenet wordt naar verwachting medio dit jaar genomen. Tien partijen, waaronder Rheden, Brummen, Apeldoorn, woningcorporatie Veluwonen, Firan en de papierindustrie in Eerbeek en Loenen, nemen deel aan het onderzoek.

Zie ook: Komt er een warmtenet in Laag-Soeren?
Zie ook: Papierfabriek sluit de deuren: ‘Zwarte dag’
Zie ook: Geen hoop meer voor papierfabriek De Hoop: ‘Dit gaat grote impact hebben’