Foodtrendwatcher legt uit waarom McDonald’s wil uitbreiden

Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s? Foto: Google Maps
Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s? Foto: Google Maps

RHEDEN – Het lijkt wel of McDonald’s steeds verder wil uitbreiden. In 1971 opende McDonald’s het eerste restaurant. Inmiddels tellen we er in Nederland meer dan 250. En het houdt dus nog niet op. Maar waarom ook in Rheden?

Foodtrendwatcher legt het uit

Dat McDonald’s van plan is nieuwe vestigingen te openen, verbaast foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer niks. “Het bedrijf had de afgelopen twintig jaar een strakke groeistrategie“, zegt hij tegen EditieNL. “Tot tien jaar geleden wilden ze niet groeien in het aantal vestigingen, maar meer investeren per filiaal. Dat hebben ze zo goed gedaan dat ze weer verder konden groeien met meer vestigingen.

Maar wat nou als er protest is tegen een nieuw filiaal, zoals in Rheden? “Als de buurtbewoners het niet willen, dan kan het proces eventueel vertraagd worden als ze goede argumenten hebben. Maar er is wel een wet van vrije vestiging“, zegt Brouwer.

Je mag dus in principe een restaurant openen, maar bijvoorbeeld niet zomaar naast een school en het verkeer moet goed geregeld worden“, gaat hij verder. “We zijn een rechtsstaat, dus als McDonald’s alle vinkjes aftikt, dan komt dat filiaal er. Het gaat een beetje om het hebben van de langste adem.

McDonald’s laat in een reactie aan Editie NL weten zich bewust te zijn van de zorgen van de bewoners. “We gaan graag in gesprek met hen om te horen wat er leeft en om eventuele misvattingen mee te nemen.” Het bedrijf wil zich graag vestigen op plekken waar nog geen McDonald’s-restaurant in de buurt zit. “We focussen daarbij op locaties met een horecabestemming.” De McDonald’s hoopt in Nederland ieder jaar drie tot vijf nieuwe vestigingen te openen.

Omgevingsvergunning

McDonalds heeft op de laatste dag van 2023 een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Rheden. De gemeente moet nog over de aangevraagde vergunning beslissen, maar zegt dat ze alleen een toetsende rol heeft. Als de gemeente Rheden de plannen toestaat met een McDrive mag McDonalds daar starten.

Van de rechtbank tot aan de Hoge Raad, alles kan

Maar diverse Rhedenaren zijn erg boos. “We gaan heel ver“, zo vertelde woordvoerder Dammy Evertse eerder vastberaden namens de bewoners in Rheden. Hij woont vlak bij het Chinese restaurant dat plaats moet maken voor een nieuwe vestiging van de fastfoodketen. “We gaan gerechtelijke procedures opstarten op moment dat de gemeente dit door laat gaan. Van de rechtbank tot aan de Hoge Raad, alles kan.” Hierdoor kan het nog jaren duren voor er een McDonald’s-vestiging in Rheden komt.

Maar wat kost een Big Mac Menu eigenlijk?

Niet iedereen weet het. Maar elke vestiging heeft ook zijn eigen prijzen. En filialen die weinig concurrentie hebben zijn vaak duurder. Een Big Mac-menu in Enschede is dus duurder dan op de Coolsingel in Rotterdam. In Enschede kost het Big Mac-menu 15.05 euro en in Rotterdam 8.65 euro, dat is een verschil van 6.40 euro. Dat blijkt uit een eerder onderzoek, zo is te zien in onderstaande beelden.

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Foodtrendwatcher legt uit waarom McDonald’s wil uitbreiden
Zie ook: Opnieuw vernielingen aan spandoek tegen McDonald’s
Zie ook: Vroege Vogels in gesprek met tegenstanders McDonalds
Zie ook: Discussie over McDonald’s in Rheden zondag op NPO Radio 1
Zie ook: Politie betrapt jeugd die borden tegen McDonald’s bekladden
Zie ook: CDA wil dat burgers niet opdraaien voor kosten McDonald’s
Zie ook: Spandoeken tegen McDonald’s beklad: ‘Dit bedoelen we dus’
Zie ook: Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s?
Zie ook: Politiek in Rheden wil meer duidelijkheid over McDonald’s
Zie ook: Petitie: Geen McDonald’s op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden
Zie ook: Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s
Zie ook: Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant
Zie ook: Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’
Zie ook: Niet iedereen is tegen een McDonald’s in Rheden