Wie betaalt de rekening van de bom?

Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) Foto: Foto: ‘Ministerie van Defensie’
Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) Foto: Foto: ‘Ministerie van Defensie’

RHEDEN – In de gemeente Rheden worden af en toe nog bommen gevonden. Die worden altijd onschadelijk gemaakt door medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Maar wie betaalt dat?

In 2023 moest de gemeente ruim 51.000 euro betalen voor het opsporen en opruimen van twee ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. Eén daarvan werd gevonden op de Zuider Parallelweg in Velp. Dankzij de ‘bommenregeling’ van het Rijk hoeft de gemeente Rheden niet alle kosten voor het opruimen te vergoeden.

Bommenregeling

Deze bommenregeling is een tegemoetkoming waarop gemeenten via het gemeentefonds aanspraak kunnen maken. De regeling biedt gemeenten de mogelijkheid om 68 procent van de gemaakte kosten voor de ‘opsporing en opruiming van ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog’ vergoed te krijgen. Daarvoor dienen gemeenten een zogenaamd ‘suppletieverzoek’ in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nadat de kosten gemaakt zijn.

Rheden deed dat ook. De totale opruimkosten van de granaten kwamen uit op 51.061 euro. (excl. BTW). Met tegemoetkoming kan de gemeente daar 34.721,48 euro voor terugkrijgen. Hierdoor kost het opruimen van twee bommen toch nog 16.339,52 euro.

Zie ook: Rhavy (15) brengt gevonden granaat zelf tot ontploffing
Zie ook: Explosief ontmanteld op de Posbank
Zie ook: Rozendaalse Veld is enige mogelijke plek voor ontploffingen