Stikstof zit snelle aanpak ‘dodenweg’ langs kanaal dwars, zegt provinciebestuurder

De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf
De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf

LAAG-SOEREN – De provincie Gelderland wil de snelheid op de weg langs het Apeldoorns Kanaal in Laag-Soeren verlagen, maar vanwege stikstofregels kan dat niet. Dat zegt provinciebestuurder Klaas Ruitenberg.

Volgens Ruitenberg zorgt een snelheidsverlaging op andere wegen voor een toename van verkeer en daarvoor moeten dan stikstofmaatregelen worden genomen. “Je krijgt een waterbedeffect op andere wegen, dat loopt tegen wettelijke beperkingen aan”, zo vertelt hij tegen mediapartner Omroep Gelderland.

Afgelopen weekend gebeurde op de weg een zwaar ongeluk: een jongetje van zes overleed aan de gevolgen van dat ongeluk. Daarom is een 77 jarige vrouw uit Zutphen aangehouden. Het is niet de eerste keer dat op die weg een ernstig verkeersongeluk plaatsvond. De weg draagt daarom de lugubere bijnaam ‘de dodenweg’.

'Baal enorm'

De provincie denkt wel dat het realiseren van een lagere snelheid haalbaar is, maar daar zijn nog maanden voor nodig. Ruitenberg zit er mee. “Ja, ik baal er enorm van. Er zijn regels in dit land die tegen elkaar strijden”, aldus de provinciebestuurder.

Volgens de provincie is er nog een halfjaar nodig. “Waar zijn we nou met z’n allen mee bezig“, vraagt BBB’er Erik Neuteboom zich af.

De PvdA vindt dat er toch een oplossing mogelijk is. “Wij pleiten voor tijdelijke maatregelen te nemen, dat kan de provincie gewoon doen”, vindt Judith Tenbusch.

Halfjaar wachten: 'Dit kan gewoon niet'

Want een halfjaar is veel te lang. “Daar kunnen we kort over zijn: dat kan gewoon niet. Iedereen vraagt om een snelheidsverlaging en dat is echt geen enkel probleem omdat met een pilot in te voeren.

Ruitenberg ziet dat niet zitten. “Er is al een pilot ingevoerd op een ander – het gevaarlijkste – deel: dat was een mislukking. Op dit deel is nog niet duidelijk of het door de snelheid komt en als je naar de hele weg kijkt, is dit een situatie waarbij nauwelijks ongelukken gebeuren”, aldus Ruitenberg.

Maar op het hele traject wel. “Vandaar dat we ook kiezen voor een oplossing voor het hele traject, maar wel binnen de wet.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Stikstof zit snelle aanpak ‘dodenweg’ langs kanaal dwars, zegt provinciebestuurder
Zie ook: Hoe vaak gebeuren er ongelukken op de ‘dodenweg’ langs het Kanaal?
Zie ook: Kind (6) overleden na ongeluk op ‘dodenweg’
Zie ook: Plannen voor veiligere ‘dodenweg’ in de maak, maar ‘het duurt en duurt’
Zie ook: Acht gewonden bij ongeluk op ‘dodenweg’: ‘Niet alweer’
Zie ook: Ernstig verkeersongeluk, acht personen onder wie vier minderjarigen naar ziekenhuis