Rhedense Kanjer uitgereikt aan jongeren

Rhedense Kanjer Foto: Martin Slijper
Rhedense Kanjer Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Burgemeester Carol van Eert heeft maandagavond de Rhedense Kanjer uitgereikt aan Lucas Alberti en Lucas van den Berg en postuum aan Abdul Kader Daboul.

Deze gemeentelijke onderscheiding voor jongeren bestaat uit een beeldje in de vorm van een opgestoken duim en een oorkonde. De uitreiking vond plaats bij SC Rheden aan de IJsselsingel in Rheden.

Abdul Kader

Samah Daboul nam de Rhedense Kanjer in ontvangst voor haar broer Abdul Kader die in april van dit jaar plotseling is overleden. Abdul was een bijzondere en sociale jongen. Hij werd tijdens de wedstrijd onwel en overleed later in het ziekenhuis.

Lucas en Lucas

Daarnaast ontvingen Lucas van den Berg (17 jaar) en Lucas Alberti (16 jaar) de Rhedense Kanjer. Zij zijn allebei trainer bij SC Rheden en erg betrokken bij de vereniging. Zij trainen de JO13.2 een paar keer per week en coachen het team tijdens de wedstrijden.

Verder helpen zij belangeloos mee bij het schoolvoetbaltoernooi en bij veel andere (voetbal)activiteiten. Dat varieert van het slaapmutsentoernooi, tot bingo, tot vossenjacht en bardiensten.

Wat is een Rhedense Kanjer?

De Rhedense Kanjer is een prijs die wordt uitgereikt aan jongeren tussen de 4 en 17 jaar die een bijzondere prestatie hebben geleverd of die zich bijvoorbeeld in zetten voor anderen.

De prijs, een initiatief van het CDA uit 2011, wordt maximaal 6 keer per jaar uitgereikt aan iemand die is voorgedragen door familie, vrienden of kennissen als er kandidaten zijn.

Dit was al 6 jaar niet meer gebeurd, toen kreeg de jeugdbrandweer een Rhedense Kanjer. In 2023 heeft de gemeente Rheden besloten weer nieuw leven in de prijs te blazen door Mick Roelofs een kanjer te overhandigen.