Villa Rhederhof, het mooiste pand van Nederland, weer bewoond?

Villa Rhederhof
Villa Rhederhof

RHEDEN – De bijna volledig gerenoveerde en gerestaureerde monumentale kantoorvilla aan de Arnhemsestraatweg 54 in Rheden krijgt mogelijk weer bewoners. De eigenaar wilde het oude pand jaren lang verhuren, maar niemand had interesse. Daarom is het pand sinds kort weer uit de verhuur gehaald.

Verhuur

Het landhuis, aangewezen als rijksmonument, met ruim 850 m² oppervlakte op een perceel van 12.000 m² stond jaren lang te huur voor 165.000,- per jaar. Omdat de eigenaar geen huurders kon vinden is het weer uit de verhuur gehaald.

Wordt Rhederhof een opvang locatie voor vluchtelingen?

Nu willen ze het zelf gaan gebruiken, het wordt mogelijk getransformeerd tot woningen. De eigenaar heeft kort geleden van de gemeente toestemming gekregen om daar nu woningen te gaan bouwen. Hoe de plannen eruit zien wilde de eigenaar niet vertellen. Daarvoor is men onder andere in gesprek met de gemeente Rheden, zo meldt de eigenaar.

Het gerucht gaat dat de eigenaar het pand wil gebruiken om vluchtelingen op te vangen.

Het mooiste pand van Nederland

De villa kreeg in 2010 landelijke bekendheid nadat het in de finale stond van het televisieprogramma ‘Het mooiste pand van Nederland‘ op SBS6. Carsten Hesz won toen de hoofdprijs van één miljoen euro. Dat bedrag moest hij gebruiken voor de restauratie van de vervallen villa. Maar 13 jaar later is het uit 1854 daterende monument nog steeds niet af. Er moet nu nog steeds veel aan gebeuren om het bewoonbaar te maken.

Villa Rhederhof, het mooiste pand van Nederland, weer bewoond? – Foto: Martin Slijper

Geschiedenis

Rhederhof werd omstreeks 1855 gebouwd door jonkvrouw Johanna Henriëtte Engelen. Het landgoed werd gesticht op enkele aangekochte percelen bouwland, door jonkvrouwe Johanna Henrietta Engelen. In 1878 werd familie Brantsen eigenaar van landgoed Rhederhof inclusief 14 hectare bos met daarop een landhuis, een koetshuis en een tuinmanswoning. Na het overlijden van freule Amélie Brantsen in 1951 was het tot 1954 van Vivian Brantsen (broer van Amélia).

Villa Rhederhof, het mooiste pand van Nederland, weer bewoond? – Foto: Martin Slijper

Daarna werd Rhederhof geschonken aan de Diaconie van de Hervormde Gemeente in Rheden. Vervolgens werd in de westelijke wei in de jaren 60 een groot bejaardencomplex gebouwd voor de verzorging van Rhedense bejaarden. Dat staat al jaren leeg en is al grotendeels gesloopt.

De villa kwam in 2000 in handen van van projectontwikkelaars Portaal & Kuiper en in 2008 kochten aandeelhouders Carsten Hesz en Bernhard ten Brinke het namens de ’NSW BV Landgoed Rhederhof’. Naar verluid hebben ze 3,5 miljoen euro in het pand geïnvesteerd. In april 2010 werd Landhuis Rhederhof winnaar in de SBS6 tv-serie `Mooiste Pand van Nederland’. In 2018 nam Bernhard ten Brinke de villa alleen over.

Bekijk Villa Rhederhof van binnen

In de onderstaande filmpjes is te zien hoe Villa Rhederhof naast het voormalige verzorgingstehuis Rhederhof er van binnen uit zag in 2010.

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Duidelijkheid na 23 jaar, voormalig bejaardenhuis Rhederhof in 2024 tegen de grond
Zie ook: Vervallen bejaardenhuis Rheden gaat tegen de vlakte
Zie ook: Plannen voor sloop voormalig verzorgingshuis Rhederhof in Rheden
Zie ook: Opnieuw brandstichting bij voormalig Rhederhof
Zie ook: Tbs voor arbeidsmigrant die brandbommen gooide bij Rhederhof
Zie ook: Beveiliger misbruikt sloopwoningen naast voormalig Rhederhof
Zie ook: Politie schiet op man die brandbommen gooit bij oud bejaardentehuis in Rheden