Vitens heeft oorzaak van verontreinigd kraanwater gevonden

Waterkraan Foto: Mr. Pixabay
Waterkraan Foto: Mr. Pixabay

ELLECOM – Drinkwaterbedrijf Vitens heeft afgelopen zomer een kookadvies afgegeven omdat drinkwater in de omgeving van een productielocatie in Ellecom met de enterococcen bacterie verontreinigd was. Vitens heeft nu de oorzaak achterhaald.

Bij de kleinste verontreiniging van drinkwater wordt uit voorzorg een kookadvies afgegeven omdat Vitens geen risico neemt met de volksgezondheid.

Hoge grondwaterstanden

Uit vervolgonderzoek van Vitens blijkt dat de bacteriële verontreinigingen veroorzaakt zijn door afwijkingen die aan het licht kwamen bij plotseling (extreem) hoge grondwaterstanden. Door klimaatverandering is het te verwachten dat plotseling hogere grondwaterstanden in de toekomst vaker te verwachten zijn. Daarom past Vitens haar werkwijze aan zodat deze beter aansluiten op weersextremen.

Daarnaast wordt onderzocht of als gevolg van het veranderende klimaat de bouwnormen van winputten en productielocaties moeten worden aangepast, zodat deze beter beschermd zijn tegen hoge grondwaterstanden en extreme regenval.

Op 15 mei heeft Vitens een kookadvies afgegeven voor 46.000 duizend huishoudens die drinkwater krijgen vanuit de productielocatie in Ellecom. Een week later kon dit kookadvies worden ingetrokken.

Technische analyse

Door de extreem hoge grondwaterstanden in mei en juni van dit jaar kwamen onderdelen in productiebedrijven die normaal droog staan in aanraking met water van buitenaf (regen- en grondwater). De hoge grondwaterstanden vormden zo de zogenoemde bevorderende omstandigheden voor het ontstaan van de verontreiniging.

Uit technische analyse door specialisten van Vitens blijkt dat de verontreiniging in Ellecom is ontstaan door technische mankementen. Het is niet eenduidig vast te stellen of één van deze mankementen uiteindelijk de oorzaak is van de verontreiniging, maar dat is wel aannemelijk. Tijdens de laatste bouwkundige inspectie uit 2020 waren geen afwijkingen aan het licht gekomen.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Kookadvies drinkwater voor 46.000 huishoudens
Zie ook: Deze huishoudens moeten het drinkwater tot zaterdag eerst koken
Zie ook: Lekkage in waterslot in Ellecom oorzaak verontreiniging drinkwater
Zie ook: Is de Quooker veilig? En andere vragen over de bacterie in drinkwater
Zie ook: Vitens trekt waterkookadvies per direct in
Zie ook: Wordt de oorzaak van vervuild drinkwater nog gevonden?
Zie ook: Zand en torretjes oorzaak waterproblemen Ellecom