Zand en torretjes oorzaak waterproblemen Ellecom

Water Foto: Mr. Pixabay
Water Foto: Mr. Pixabay

ELLECOM – De oorzaak van de waterproblemen in Dieren, Ellecom, Spankeren, Laag-Soeren, de Liemers en omstreken eerder deze maand, was zand en torretjes die door een lek in het waterreservoir in Ellecom belandden. Dat zegt een woordvoerder van waterbedrijf Vitens.

Tienduizenden huishoudens moesten hun kraanwater bijna een week lang eerst drie minuten koken voordat het veilig gebruikt kon worden. Vitens gaf het advies nadat de enterococcenbacterie was aangetroffen. Vorige week dinsdag kon weer water direct uit de kraan worden gebruikt.

'Verontreiniging door lek'

In het waterslot, een soort overstort van het waterreservoir, zat een lek. Daardoor kwam er verontreiniging door zand in, wat leidde tot een bacteriologische besmetting“, legt de woordvoerder uit aan Omroep Gelderland. “We hebben het uitgegraven, gereinigd en dicht gekit, waardoor het weer volledig veilig is.”

Vitens verlengde het kookadvies tweemaal, omdat het waterleidingbedrijf nog op testuitslagen van monsters wachtte. Uit de monsters bleek vorige week dinsdag dat het water weer vrij is van de bacterie. Toen kon het weer meteen worden gedronken.

Ook waterproblemen in Achterhoek

Op die dag bleek dat ook water in delen van de Achterhoek ook verontreinigd is met de enterococcenbacterie. Daar moeten ruim 25.000 huishoudens het water drie minuten koken voor gebruik. Vitens denkt dat het probleem in de Achterhoek zich in de onthardingsinstallatie in het productiebedrijf Dinxperlo bevindt. Daar is een UV-filter geplaatst om de aanwezige bacterie te doden.

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Wordt de oorzaak van vervuild drinkwater nog gevonden?
Zie ook: Vitens trekt waterkookadvies per direct in
Zie ook: Is de Quooker veilig? En andere vragen over de bacterie in drinkwater
Zie ook: Run op drinkwater in supermarkten
Zie ook: Deze huishoudens moeten het drinkwater tot zaterdag eerst koken
Zie ook: Kookadvies drinkwater voor 46.000 huishoudens