Het voormalige Rhederhof krijgt slagbomen, oprijlaan en schapen

Rhederhof Rheden Foto: Martin Slijper
Rhederhof Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Hoe gaat het oude voormalige Rhedense bejaardenhuis Rhederhof in Rheden in de toekomst eruit zien? De initiatiefgroep Oud Rhederhof heeft inmiddels meer bekendgemaakt. Op het terrein komen onder meer slagbomen, een lange oprijlaan en schapen.

Tijdens een korte presentatie in het Jonkvrouw Brantsen Centrum aan de Dorpsstraat in Rheden gaf de initiatiefgroep aan wat de plannen waren.

Het oude pand vlak naast de rotonde onderaan de Posbank wordt na ruim 25 jaar gesloopt en er komen drie nieuwe gebouwen voor terug. Daarin is volgens Van den Herik, eigenaar van investeringsmaatschappij De Houten Steen Holding B.V., plaats voor ongeveer 60 huurwoningen in het duurdere segment.

Tekst gaat verder onder de foto

Het voormalige Rhederhof krijgt slagbomen, oprijlaan en schapen – Foto: Martin Slijper

Zorgappartementen

Het worden dure zorgappartementen voor de doelgroep mensen die zelfstandig kunnen wonen. Maar je moet wel een zorgindicatie hebben om daar te kunnen wonen. Wie de exploitant wordt, is nog niet bekend.

De nieuwe gebouwen van vier verdiepingen hoog aan de Snippendaalseweg worden ongeveer een meter lager dan het huidige pand, als je vanaf een afstandje kijkt. De gebouwen worden waarschijnlijk 12 tot 15 meter hoog. Het oude pand zou nu 17 meter hoog zijn. Welke punten gemeten zijn, is niet precies bekend. Ook komen onder de gebouwen parkeerplaatsen.

Vertraging

Maar de sloop van het bouwval en de nieuwbouwplannen dreigen na 25 jaar nog meer vertraging op te lopen. Er lopen namelijk regelmatig mensen op het terrein die daar niet mogen komen.

De kerngroep is onder andere bang voor vleermuizen. Als deze dieren zich gaan nestelen in het bouwval als er ramen of deuren openstaan, moet de sloop opnieuw worden uitgesteld. Op dit moment lopen er nog onderzoeken tot het einde van het jaar. Daarom start het slopen van het oude Rhederhof waarschijnlijk pas in 2025.

Volgens de initiatiefgroep maakt de eigenaar zich zeer grote zorgen over mensen die daar over de hekken klimmen. “Dit zorgt voor veel vertraging. Kinderen houden daar zelfs vechtspellen, waaronder paintball. Mensen hebben daar niets te zoeken, het is ook verboden gebied. Hierdoor is de start al een jaar uitgesteld. En dat kan zelfs nog langer duren als hier niets aan gedaan wordt.

Tekst gaat verder onder de foto

Voormalig Rhederhof in Rheden – Foto: Martin Slijper

Rotonde

De initiatiefgroep Oud Rhederhof denkt dat de rotonde aan de Arnhemsestraatweg in Rheden ook wordt aangepakt, het wordt mogelijk kleiner gemaakt en de snelheid gaat dan ook van 60 naar 50 km/h.

De initiatiefgroep wil de boomreuzen op het terrein heel graag behouden, maar veel bomen zijn erg slecht en zullen mogelijk worden vervangen. Ook werd duidelijk hoe het terrein eruit gaat zien. Ze vertelden onder andere over het terreinverloop, de hoogte, diepte, locatie van de gebouwen, bomen en bos, ruimte voor ecologisch verantwoorde flora en fauna en paden.

Elektrische auto

Maar wie daar graag wil wonen kan van tevoren beter een elektrische auto aanschaffen. Want anders mag je daar niet parkeren. Met een benzineauto kom je niet op het terrein.

En het terrein wordt ook afgesloten met slagbomen. Er komt een eenrichtingsweg rond de gebouwen zodat je een rondje moet rijden om weer van het terrein af te komen. En achter de gebouwen komt een ecozone van 60 meter breed en 25 meter diep.

Tekst gaat verder onder de foto

Het voormalige Rhederhof krijgt slagbomen, oprijlaan en schapen – Foto: Martin Slijper

Schapen

Tot slot kwam de initiatiefgroep nog met het idee om het terrein te laten begrazen door schapen. Deze plannen worden nog uitgewerkt.

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Initiatiefgroep Rhederhof organiseert informatieavond
Zie ook: Initiatiefgroep waarschuwt voor vertraging bij Rhederhof
Zie ook: Duidelijkheid na 23 jaar, voormalig bejaardenhuis Rhederhof in 2024 tegen de grond
Zie ook: Vervallen bejaardenhuis Rheden gaat tegen de vlakte
Zie ook: Plannen voor sloop voormalig verzorgingshuis Rhederhof in Rheden
Zie ook: Villa Rhederhof, het mooiste pand van Nederland, weer bewoond?
Zie ook: Opnieuw brandstichting bij voormalig Rhederhof
Zie ook: Tbs voor arbeidsmigrant die brandbommen gooide bij Rhederhof
Zie ook: Beveiliger misbruikt sloopwoningen naast voormalig Rhederhof
Zie ook: Politie schiet op man die brandbommen gooit bij oud bejaardentehuis in Rheden