Omwonenden bij kanaal in Laag-Soeren gefrustreerd na dood jongetje: ‘De hoop is weg’

De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf
De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf

LAAG-SOEREN – Afgelopen weekend was het weer raak op de N786 bij Laag Soeren. Bij een ongeluk langs het Apeldoorns Kanaal kwam een zesjarige jongen om het leven. De route langs het Apeldoorns Kanaal wordt door de vele ongelukken ook wel ‘dodenweg’ genoemd. Geen naam om trots op te zijn. Voor omwonenden is het al lang tijd voor actie..

De N768 en de kanaalroute van Apeldoorn naar Dieren komen door drie gemeentes: Apeldoorn, Brummen en Rheden. Bovendien is de provincie de wegbeheerder van de N768 die onder meer door Loenen en Laag Soeren loopt. De vier partijen zijn samen aan de slag om de verkeersveiligheid in dit gebied te verbeteren, maar een maatregel op de ene weg heeft gevolgen voor de ander.

Kamal Bergman woont langs het Apeldoorns Kanaal op een paar honderd meter van waar het dodelijke ongeluk gebeurde. “Je denkt: niet alweer? En daarna volgen boosheid en frustratie.” Al jaren zetten omwonenden zich in om de weg veiliger te laten maken, maar dat lijkt op zo’n moment tevergeefs, zo vertelt hij tegen Mediapartner Omroep Gelderland. “De hoop is weg.”

Snelheid verlagen

Omwonenden vinden dat de maximumsnelheid langs het kanaal naar beneden moet van 80 km/u naar 60 km/u. In Apeldoorn werd dat een aantal jaar terug al eens geprobeerd, maar dat bleek geen succes. Het verkeer kiest een andere weg en maakt de N-weg door Loenen nog drukker dan die al is.

Verkeersconsulent Jan Veen van Veilig Verkeer Nederland Eerbeek-Hall vindt de stap naar 60 kilometer per uur belangrijk. “Ik denk dat dat al een stap in de goede richting is, want je kan dan beter anticiperen op wat er gebeurt.”

Stikstof maakt het lastig

Volgens de provincie spelen ook stikstofregels hierin een rol. Doordat er bij een snelheidsverlaging langs het kanaal meer verkeer over de rijksweg komt, worden ook stikstofregels overschreden. De N786 gaat namelijk langs belangrijk natuurgebied.

“Er wordt met man en macht aan een oplossing gewerkt, maar dat moet wel een oplossing zijn die kán binnen de regelgeving, anders krijg je problemen,” aldus gedeputeerde Verkeer Klaas Ruitenberg van Provincie Gelderland.

Voor Veen geen reden om de weg niet aan te pakken: “Als er menselijke slachtoffers vallen, denk ik dat je afwegingen moet gaan maken.”

Verkeer verplaatst zich

De N786 ligt precies langs Laag-Soeren. Diverse maatregelen zijn al genomen. Zo mag men straks binnen Loenen op dat stuk maximaal 30 km/u rijden. Van Veen pleit al jaren voor een rondweg om de beide plaatsen heen, maar dat kan niet vanwege diverse regels.

Er gebeuren te veel ongelukken op deze weg, vinden omwonenden. – Foto: Omroep Gelderland

'Langzamer is veiliger'

Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderschrijft de voordelen van snelheidsverlaging. “Verlaging van de maximum snelheid zorgt gegarandeerd voor minder incidenten.” Zijn tip voor de provincie Gelderland en de gemeenten is dan ook om het hele wegennetwerk te bekijken en te bepalen wat voor inrichting daarbij hoort.

Johan Veen kan dit beamen: “Er is geen uitwijkmogelijkheid bij grote delen langs het kanaal. Bomen kappen is lastig, maar je moet toch kijken dat je de weg zodanig inricht dat je er de snelheid kan rijden die wordt aangegeven.”

'Gelul duurt te lang'

En daar zijn de drie betrokken gemeenten samen met de provincie mee bezig. In een zogeheten Koersnota welteverstaan. Daarin willen de overheden bepalen welke maatregelen ze willen nemen om de problemen op de N786 en de route langs het kanaal samen aan te pakken. Doordat de ene maatregelen met de ander samenhangt is het een langlopend proces. “Dit gelul duurt al veel te lang. Hoelang weten we dat al? Het lijkt wel of we weer opnieuw beginnen”, verzucht Bergman.

Na de zomer hoopt de provincie de plannen uit de doeken te doen. Bergman heeft zijn bedenkingen: “Ze zeggen nu dat ze na de zomer naar buiten komen met een plan. Ik mag het hopen, maar ik moet het nog zien. Het zal me niet verbazen als ze het einde van dit jaar nog niks hebben.”

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Omwonenden Kanaal Laag-Soeren gefrustreerd na dood jongetje: ‘De hoop is weg’
Zie ook: Stikstof zit snelle aanpak ‘dodenweg’ langs kanaal dwars, zegt provinciebestuurder
Zie ook: Hoe vaak gebeuren er ongelukken op de ‘dodenweg’ langs het Kanaal?
Zie ook: Kind (6) overleden na ongeluk op ‘dodenweg’
Zie ook: Plannen voor veiligere ‘dodenweg’ in de maak, maar ‘het duurt en duurt’
Zie ook: Acht gewonden bij ongeluk op ‘dodenweg’: ‘Niet alweer’
Zie ook: Ernstig verkeersongeluk, acht personen onder wie vier minderjarigen naar ziekenhuis