Grote opruimactie: 2.000 peuken verzameld op schoolplein Astrum College

Het Peukenmeisje Foto: Bernadette Hakken
Het Peukenmeisje Foto: Bernadette Hakken

VELP – Bernadette Hakken, bekend als het Peukenmeisje, heeft tijdens de landelijke ‘Plastic PeukMeuk editie’ opnieuw actie ondernomen. Dit keer waren ze onder andere op en rond het Astrum College in Velp waar 1500 studenten een MBO-opleiding volgen. Binnen twee uur tijd werden er 2.000 sigarettenfilters opgeraapt.

Aanbevelingen voor Astrum College en gemeente

De peukenraapactie, georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, was een succes. Het Peukenmeisje deed ook enkele aanbevelingen aan de directie van het Astrum College en de gemeente Rheden om het zwerfvuilprobleem aan te pakken.

Astrum College neemt aanbevelingen over

Het Astrum College heeft aangekondigd de aanbevelingen vanaf het nieuwe schooljaar over te nemen. Deze aanbevelingen omvatten onder andere het rookvrij houden van het schoolplein, het regelmatig legen en schoonhouden van asbaktegels, en het stimuleren van studenten om hun afval in de afvalbak te gooien in plaats van in de struiken.

Momenteel zijn de conciërges al dagelijks bezig met het verwijderen van afvalmateriaal. Bovendien krijgt de leefomgeving meer aandacht binnen het onderwijsprogramma. “We gaan kijken hoe we dit samen met de studenten kunnen doen om het bewustzijn voor de leefomgeving te vergroten (in het bijzonder de schade door de peuken)”, aldus de directie van Astrum College.

Gemeente Rheden zet in op schoonhouden

De gemeente Rheden benadrukt ook het belang van een schone omgeving. Op alle sportlocaties en speelterreinen staan borden met de tekst ‘rookvrij’. Wethouder Dorus Klomberg is blij met de voorlichting die Bernadette Hakken eerder aan de boa’s van Rheden en Rozendaal heeft gegeven.

Wij zijn van mening dat we met elkaar (medewerkers en bezoekers) verantwoordelijk zijn voor een peukenvrije omgeving rondom het nieuwe gemeentehuis en dat wij elkaar hierop kunnen aanspreken. In mei hebben wij via ons intranet aandacht gegeven aan een rookvrije omgeving en de mogelijkheden die er zijn als je wilt stoppen met roken”, aldus Klomberg.

Ze liet Klomberg weten dat ze ook voorlichting wil geven aan de ambtenaren voor het nieuwe gemeentehuis af is in De Steeg. Na de zomervakantieperiode en voordat de ambtenaren het nieuwe gemeentehuis intrekken gaan ze dit bespreken. Bernadette Hakken heeft ook een doos peukenpockets aan de gemeente Rheden gedoneerd, welke toen zijn uitgereikt aan de medewerkers.

Landelijke actie levert 500.000 sigarettenfilters op

Tijdens de landelijke actie hebben honderden vrijwilligers in één uur tijd in het hele land op 84 plaatsen 500.000 sigarettenfilters van straat en uit de natuur verwijderd. Het boegbeeld Bernadette Hakken (Het Peukenmeisje) kijkt daarom terug op een geslaagde actiedag, maar beseft ook dat er nog veel werk aan de winkel is om deze ongekende milieuramp de kop in te drukken.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Bernadette Hakken uit Ellecom ruimt 100.000 peuken op
Zie ook: Wethouder Marc Budel ontvangt eerste peuken pocket
Zie ook: Het Peukenmeisje uit Ellecom valt in de prijzen
Zie ook: Het Peukenmeisje uit Ellecom opnieuw genomineerd
Zie ook: Peukenmeisje uit Ellecom steeds vaker in de media
Zie ook: ‘Peukenmeisje’ glimt van trots na nominatie
Zie ook: Bernadette Hakken uit Ellecom blijft peuken opruimen