Bewoners naast Albert Heijn in Rheden starten procedures tegen bestemmingsplan

Albert Heijn Rheden Foto: Martin Slijper
Albert Heijn Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Buurtbewoners naast de Albert Heijn in Rheden stappen naar de rechter. AH wil namelijk een muur van 4.5 meter hoog bouwen op slechts 4 meter afstand van de achtergevel van de woningen. Ze willen de bestemmingsplannen tegenhouden die de gemeenteraad heeft goedgekeurd.

Omdat AH de bewoners niet tegemoet wil komen en de plannen niet wil aanpassen, stappen de buurtbewoners aan de Steenbakkersweg naar de rechter. Ze zijn niet tegen de uitbreiding van AH, maar wel tegen een hoge muur. Het lijkt erop dat een zaak wordt doorgezet naar de Raad van State, zoals ze in mei al hadden aangegeven.

Volgens de bewoners is er geen bezonningsonderzoek uitgevoerd. Het uitzicht vanuit de woonkamer en vanuit de tuinen zal door een muur van 4.5 meter geheel verdwijnen. En ze zijn ook bang voor verkeershinder wat weer zal leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Dat gebeurt nu ook al als er een vrachtauto op de Oranjeweg parkeert omdat er al een andere vrachtwagen staat. Ook zou de gemeenteraad van Rheden niet of onvoldoende rekening hebben gehouden met de belangen van de direct omwonenden. En daarom hebben ze een rechtszaak tegen de gemeente Rheden aangespannen.

Bestemmingsplan goedgekeurd door de raad

CDA, CU, GroenLinks, PvdA en VVD stemden eind mei met een meerderheid (16 stemmen) voor uitbreiding van de AH, dus de aangepaste bestemmingsplannen. Hierdoor kan Albert Heijn het winkelvloeroppervlak van 900 m2 uitbreiden tot 1400 m2 met daarnaast een flinke parkeerplaats erbij. D66, GPRB, PvdA en VPR stemden met 10 stemmen tegen de aangepaste bestemmingsplannen.

Bewoners starten procedures tegen bestemmingsplan

De bewoners van de Steenbakkersweg in Rheden hebben twee juridische procedures in gang gezet tegen het bestemmingsplan voor de bouw van een uitbreiding van de bestaande Albert Heijn.

Buurtbewoners in Rheden niet blij met bouwplannen Albert Heijn – Foto: Martin Slijper

Verzoek om voorlopige voorziening

Gelijktijdig hebben de bewoners een verzoek ingediend voor een voorlopige voorziening. Hiermee vragen ze de rechter om het bestemmingsplan tijdelijk te schorsen. Albert Heijn kan in principe wel een omgevingsvergunning aanvragen, maar bij schorsing treedt het bestemmingsplan niet in werking en kan er op basis van dat bestemmingsplan nog geen vergunning verleend worden.

De rechter zal eerst beoordelen of er een spoedeisend belang is voor de bewoners. Als dit het geval is, wordt het bestemmingsplan geschorst en kan de beroepsprocedure beginnen.

Het kan enkele maanden duren voordat de rechter een beslissing neemt over dit verzoek. Door de schorsing hopen de bewoners te voorkomen dat er onomkeerbare gevolgen worden veroorzaakt door de inwerkingtreding van het bestemmingsplan.

Beroepsprocedure

Naast de voorlopige voorziening hebben de bewoners ook een beroepsprocedure gestart. In deze procedure zal de rechter de zaak grondig onderzoeken en uiteindelijk een definitieve uitspraak doen. Dit proces kan echter tot twee jaar duren.

Mogelijkheid tot overleg

Ondanks de juridische stappen is het nog niet zeker of het tot een langdurige rechtszaak komt. Het is mogelijk dat Albert Heijn opnieuw om de tafel gaat zitten met de bewoners om tot een oplossing te komen zonder tussenkomst van de rechter.

Openingstijden

Dit is niet de eerste keer dat Albert Heijn in Rheden negatief in het nieuws komt. Enkele weken geleden kregen eigenaar Becedo Vastgoed en exploitant Didam Have B.V. door een enorme fout van de gemeente Rheden toestemming om de openingstijden op zondag te verruimen. AH is nu open van 10 tot 22 uur op zondag. Maar de Rhedenaren zijn daar niet blij mee en hebben bezwaar ingediend. Dat proces wordt in september bekeken.

Meer weten, kijk ook hier:

Zie ook: Buurtbewoners in Rheden niet blij met bouwplannen Albert Heijn
Zie ook: Sloop van panden in het centrum van Rheden in volle gang
Zie ook: Sloop voor uitbreiding Albert Heijn in Rheden begonnen 2017
Zie ook: Albert Heijn in Rheden wil twee panden slopen en fors uitbreiden 2017
Zie ook: Albert Heijn mag nog maanden langer open blijven op zondag
Zie ook: Politiek niet blij met Albert Heijn in Rheden

Buurtbewoners in Rheden niet blij met bouwplannen Albert Heijn – Foto: Martin Slijper