McDonalds kost de gemeente Rheden veel tijd en geld

McDonald’s Foto: Martin Slijper
McDonald’s Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Krijgt Rheden een fastfoodketen naast het beschermde natuurgebied tussen Rheden en Velp? Als het aan McDonald’s ligt wel. McDonald’s lijkt bereid om het gevecht tot aan de hoogste rechter door te zetten. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor de gemeente Rheden. Denk aan griffierechten en de advocaatkosten. Daarnaast zal het een aanzienlijke druk leggen op de ambtelijke capaciteit.

Paul Hofman, wethouder van de gemeente Rheden heeft de feiten eens op een rijtje gezet:

“De hashtag #McDonalds wil snel groeien in het aantal vestigingen. Ook in de Gemeente Rheden. Er zijn voor- en tegenstanders voor. Beide hebben daarvoor goede argumenten. Maar de manier van werken van de McDonalds is op zijn minst brutaal en zorgt voor hashtag #polarisatie.

Dat gaat namelijk zo: Een projectontwikkelaar zoekt een locatie waar al horeca is toegestaan en overvalt de gemeente en omwonenden dan met een bouwaanvraag. De gedachte is dat de gemeente dit niet mag weigeren en er voor participatie geen ruimte is. De gemeente krijgt alvast de boodschap mee dat als de gemeente dit in twijfel trekt, er een juridische strijd zal volgen.

Pitbull gedrag

Dit moet (kleinere) gemeenten afschrikken, zodat de bouwvergunning snel verleend wordt. Naast dit ‘pitbull’ gedrag van de projectontwikkelaar laat de McDonalds zelf echter ook een ander gezicht zien, namelijk die van het ‘familiebedrijf’ dat graag met de buren overlast wil voorkomen en de eigen rommel graag opruimt. Maar zodra het over de vergunning gaat, komt de pitbull weer om de hoek.

Bezwaarschrift

Nuchter bekeken is het echter de vraag of een McDonalds met McDrive gelijk is aan de horeca die het omgevingsplan toestaat. De ruimtelijke impact is namelijk wezenlijk anders. Dit is echter niet voor het hele land te beantwoorden, want iedere gemeente heeft eigen omgevingsplannen met eigen regels en definities. In Rheden hebben we de conclusie getrokken dat de aanvraag mét een McDrive niet past. Het bezwaarschrift van tientallen pagina’s ligt inmiddels op de deurmat.

Raad van State

De bezwarencommissie bespreekt deze in september, om vervolgens te adviseren aan het college. Daarna staat ook de stap naar de rechter nog open en daarna de Raad van State. De McDonalds heeft met de projectontwikkelaar afgesproken dat er uiterlijk 5 jaar (!) de tijd genomen mag worden om een vergunning te verkrijgen.

Protest

Het maatschappelijke gevolg van deze methode is dat er veel zorgen zijn bij omwonenden; omliggende dorpen en natuurliefhebbers, wat leidt tot spanningen tussen tegenstanders en voorstanders. Zo werden er protestborden opgehangen en ook weer vernield; Was er een petitie met 14.000 handtekeningen; Was er een Raadsdebat over en kreeg ik tientallen brieven en mails. De online reacties zal ik niet eens noemen.

Dit had natuurlijk anders gekund als er was gekozen voor een overleg aan de voorkant over wat gewenst of ongewenst is; Welke plek eventueel past en wat dan de randvoorwaarden zijn. hashtag #Participatie kan en hoeft niet altijd voor overeenstemming te zorgen, maar het creëert wel ruimte voor transparantie en onderling begrip.

Rheden is niet de enige gemeente die hiermee te maken krijgt. Veel Nederlandse en ook Vlaamse gemeenten worden hiermee geconfronteerd. Rheden heeft gekozen voor een nuchtere beoordeling én maximale inzet om overleg mogelijk te maken tussen de voor- en tegenstanders. Maar een jarenlange juridische strijd dreigt helaas.”

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: McDonalds gaat de gemeente Rheden veel geld kosten
Zie ook: McDonald’s in bezwaar, wethouder Paul Hofman niet verrast
Zie ook: Waarom wordt bezwaar aangetekend tegen geweigerde vergunning voor McDonald’s
Zie ook: Soap gaat verder, ontwikkelaar McDonald’s gaat in bezwaar
Zie ook: Gemeente Rheden weigert vergunning aan ontwikkelaar McDonald’s
Zie ook: Als McDonald’s komt, dan gaat het er zo uitzien
Zie ook: Foodtrendwatcher legt uit waarom McDonald’s wil uitbreiden
Zie ook: Opnieuw vernielingen aan spandoek tegen McDonald’s
Zie ook: Vroege Vogels in gesprek met tegenstanders McDonalds
Zie ook: Discussie over McDonald’s in Rheden zondag op NPO Radio 1
Zie ook: Politie betrapt jeugd die borden tegen McDonald’s bekladden
Zie ook: CDA wil dat burgers niet opdraaien voor kosten McDonald’s
Zie ook: Spandoeken tegen McDonald’s beklad: ‘Dit bedoelen we dus’
Zie ook: Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s?
Zie ook: Politiek in Rheden wil meer duidelijkheid over McDonald’s
Zie ook: Petitie: Geen McDonald’s op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden
Zie ook: Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s
Zie ook: Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant
Zie ook: Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’
Zie ook: Niet iedereen is tegen een McDonald’s in Rheden