Gemeente Rheden weigert vergunning aan ontwikkelaar McDonald’s

McDonald's Rheden Foto: Van der Linde Architecten / McDonald's
McDonald's Rheden Foto: Van der Linde Architecten / McDonald's

RHEDEN – Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag bekendgemaakt dat de aanvraag van een ontwikkelaar voor het bouwen van een fastfood restaurant voor McDonald’s met Drive Thru moet weigeren. Doordat er in de aanvraag sprake is van een ‘Drive Thru’ aan de Arnhemsestraatweg 68 in Rheden past dit niet in het bestemmingsplan en welstandbeleid.

De ambtenaren van de gemeente Rheden hebben de aanvraag voor een omgevingsvergunning inhoudelijk getoetst. Daarbij wordt gekeken of de aanvraag past in het huidige bestemmingsplan, welstandsbeleid en bouwbesluit.

Paul Hofman, wethouder Ruimtelijke Ordening: “De aanvraag voor het bouwen van een McDonald’s zorgde voor zowel positieve als negatieve reacties. We zijn met zowel voor- als tegenstanders in gesprek gegaan om iedereen te horen en hebben ook bemiddeling aangeboden. Maar de gemeente heeft in deze aanvraag een toetsende rol en moet op basis van vastgesteld beleid uiteindelijk de conclusie trekken of het plan wel of niet past. De conclusie is dat een Drive Thru op deze locatie niet past. We realiseren ons dat dit voor sommige een flinke teleurstelling is en voor anderen een opluchting. Voor al die emoties hebben wij begrip en we vragen ook anderen om begrip voor elkaar te hebben.

Aanvraag wijkt af van bestemmingsplan en welstand

In het bestemmingsplan mag een horecagelegenheid op het perceel worden gebouwd. Maar uit de aanvraag blijkt dat de bedrijfsactiviteiten meer zijn dan alleen een restaurant. De ‘Drive Thru’ kan gelijktijdig met het restaurant geopend zijn en ook geopend zijn als het fastfoodrestaurant gesloten is.

Dit wijkt af van de regels in het bestemmingsplan en ook van de huidige horeca, een fastfoodrestaurant met een afhaalfunctie in het restaurant zelf. Ook wijkt dit af van het welstandbeleid. De plek ligt namelijk in een landschappelijk waardevol gebied naast de Veluwe. Het fastfoodrestaurant met Drive Thru zou hierin een te stedelijk karakter hebben. Het onderdeel van een Drive Thru maakt dus dat de aanvraag moet worden geweigerd.

Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s? – Foto: Google Maps

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Gemeente Rheden weigert vergunning aan ontwikkelaar McDonald’s
Zie ook: Foodtrendwatcher legt uit waarom McDonald’s wil uitbreiden
Zie ook: Opnieuw vernielingen aan spandoek tegen McDonald’s
Zie ook: Vroege Vogels in gesprek met tegenstanders McDonalds
Zie ook: Discussie over McDonald’s in Rheden zondag op NPO Radio 1
Zie ook: Politie betrapt jeugd die borden tegen McDonald’s bekladden
Zie ook: CDA wil dat burgers niet opdraaien voor kosten McDonald’s
Zie ook: Spandoeken tegen McDonald’s beklad: ‘Dit bedoelen we dus’
Zie ook: Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s?
Zie ook: Politiek in Rheden wil meer duidelijkheid over McDonald’s
Zie ook: Petitie: Geen McDonald’s op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden
Zie ook: Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s
Zie ook: Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant
Zie ook: Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’
Zie ook: Niet iedereen is tegen een McDonald’s in Rheden

McDonald’s – Foto: Martin Slijper