Rheden voltooit dorpspark met kunstwerk in De Laak met waterstanden

Rheden voltooit dorpspark met kunstwerk in De Laak met waterstanden Foto: Rheden
Rheden voltooit dorpspark met kunstwerk in De Laak met waterstanden Foto: Rheden

RHEDEN – Rheden is een nieuw kunstwerk rijker. Het kunstwerk “De Laakbeker” staat midden in De Laak, langs de snelweg A348. Het is bedacht door Anna en Tom Wolthuis en uitgewerkt door kunstenaar Gerrit van Middelkoop.

100.000 euro

Het idee voor De Laakbeker ontstond tijdens het opstellen van het Masterplan Zuidflank. Dit plan won in februari 2022 de derde prijs bij de Challenge ‘Groene Icoonprojecten’ van de provincie Gelderland. In totaal werd er 100.000 euro toegekend, waarmee extra projecten in dit gebied konden worden gerealiseerd, waaronder een oeverzwaluwwand en een oversteek door middel van grote keien.

De Laakbeker

De Laakbeker is bedacht door Tom en Anna Wolthuis, die aan de Laakweg wonen. Na een oproep van de gemeente om het dorpspark te verfraaien, kwamen zij met het idee voor een kunstwerk in De Laak.

De gemeente besloot toen dat een kunstenaar het idee mocht uitwerken. Hiervoor werd alleen Gerrit van Middelkoop benaderd. Hij werkte het idee van De Laakbeker uit tot het kunstwerk dat nu geplaatst is.

Het kunstwerk weerspiegelt de wisselende waterstanden van De Laak, die samenhangen met de waterstand in de IJssel. De maatbeker in het kunstwerk is gekanteld, waarbij de maatstreepjes watergolven voorstellen met NAP-waarden erop.

Waterstanden

Bij een hoge waterstand blijft enkel een rietje zichtbaar, wat symbool staat voor het heldere drinkwater dat vanuit de Veluwe De Laak binnenstroomt. Wanneer het waterpeil zakt, wordt een drinkglas zichtbaar, als verwijzing naar de schaarste en waarde van schoon water. De visjes en het eendje in het ontwerp vertegenwoordigen het onderwater- en bovenwaterleven, en benadrukken de verbondenheid tussen natuur en water.

Het kunstwerk van Gerrit van Middelkoop kostte 45.000 euro. De overige 55.000 euro werd onder andere gebruikt voor een oeverzwaluwwand en grote keien in De Laak.

Op 4 september heeft een aannemersbedrijf uit Meerkerk, in opdracht van de gemeente Rheden, het nieuwe kunstwerk in de watergang bij de IJsselsingel geplaatst. Hiermee is de aanleg van het dorpspark De Laak definitief afgerond.

Opening met Tom en Anna Wolthuis, Paul Hofman en Gerrit van Middelkoop – Foto: Rheden

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Beter laat dan nooit voor de bomen op Boomfeestdag
Zie ook: Vrijwilligers redden vissen uit droge Kanovijver
Zie ook: Wethouder Marc Budel onthuld herinneringsbord in Rheden
Zie ook: Kanovijver en De Laak in Rheden dreigen droog te vallen
Zie ook: Gemeente Rheden komt met ideeëncafe over de zuidflank in Rheden
Zie ook: Ideeëncafé over de zuidflank van Rheden drie dagen open
Zie ook: Rheden start met aanleg Dorpspark De Laak
Zie ook: De Laak in Rheden wordt dieper en krijgt een nieuw wandelpad
Zie ook: Wethouder Paul Hofman opent nieuw wandelpad in Rheden
Zie ook: Rhedenaren blij met nieuwe wandelpad naast De Laak
Zie ook: Inwoners van Rheden niet blij met nieuwe entree bij De Laak
Zie ook: Dit is de nieuwe entree van Rheden, maar is de verkeersveiligheid wel verbeterd?