Historisch besluit: Wegen naar de Posbank afgesloten in weekenden en zomermaanden

Posbank Foto: Studio Rheden
Posbank Foto: Studio Rheden

RHEDEN – De gemeenten Rheden en Rozendaal hebben samen met Natuurmonumenten besloten om de wegen naar de Posbank vanaf 1 juli 2024 in de weekenden, op feestdagen en gedurende de maanden juli en augustus af te sluiten.

Dit besluit is genomen om de kwetsbare natuur in het Nationaal Park Veluwezoom beter te beschermen en de overlast in de omliggende dorpen te verminderen. De afsluitingen moeten ook leiden tot minder auto’s en harde ronkende motoren in en door het Nationaal Park.

Inwerkingtreding op 1 juli

De afsluitingen gaan in op 1 juli en gelden voor weekenden, feestdagen en de maanden juli en augustus. Dit besluit is onderdeel van het Masterplan ‘Welkom Veluwezoom’, dat in 2022 door de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal is vastgesteld in samenwerking met Natuurmonumenten. Het ‘historische’ besluit zoals de gemeenten het zelf noemen, werd 28 mei tijdens de raadsvergadering genomen.

Tijdelijke afsluitingen

De wegen worden afgesloten met verkeersborden, wegversmallingen, tijdelijke barriers en markeringen. De maatregelen zijn tijdelijk, omdat tegen het verkeersbesluit nog beroep mogelijk is.

De afsluitingen gelden voor de Bovenallee, Beekhuizenseweg, Signaal Imbosch (weg richting de Brandtoren) en de Diepesteeg (na parkeerplaats De Lappendeken). Of de handhaving van de gemeenten Rheden en Rozendaal ook daadwerkelijk gaan controleren of boetes uit gaan delen is niet bekend

De parkeerplaats bij het Rozendaalse Veld blijft wel bereikbaar voor wandelaars en mensen die hun honden willen uitlaten.

Schietbergseweg tweerichtingsverkeer

Ondanks protesten wordt de Schietbergseweg toch weer tweerichtingsverkeer om het Posbank Paviljoen en de bijbehorende parkeerplaats bereikbaar te houden. Hoewel er zorgen zijn over verkeersdrukte en veiligheid, denkt de gemeente Rheden dat de weg dit verkeer aankan. Voor deze weg werkt de gemeente Rheden de komende jaren een plan uit voor een betere inrichting.

De gemeente heeft ook aangegeven dat aanwonende aan de Schietbergseweg daarin mee mogen denken. Maar die hebben weinig vertrouwen hierin. In januari liepen de aanwonende massaal weg uit het overleg met de gemeente.

Tekst gaat verder onder foto

Masterplan Veluwezoom – Foto: Rheden

Tijdelijk minder parkeerplaatsen

Door de afsluitingen zijn er tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar, aangezien een aantal parkeerplaatsen langs de Beekhuizenseweg niet meer bereikbaar is. Er wordt gewerkt aan nieuwe parkeervoorzieningen.

Waarom?

Naast het beschermen van de natuur bleek ook uit onderzoek in 2020 dat er ook te veel verkeer over de Posbank reed. De toegangsweg Beekhuizenseweg vanuit Velp verwerkte 1.600 voertuigen per dag, de Schietbergseweg vanaf Strijland in Rheden 4.800 voertuigen per dag, en de Diepesteeg vanuit De Steeg 1.400 voertuigen per dag. In de weekenden was het 50 à 70% drukker dan doordeweeks en in de zomer was de verkeersdrukte nog hoger. Op de Schietbergseweg werd op een drukke zondag de maximum voorkeurswaarde voor een erftoegangsweg overschreden met 7.226 gemeten voertuigen.

De Kluizenaarsweg blijft wel bereikbaar, zodat bezoekers nog een wandeling kunnen maken op het Rozendaalse Veld en de honden kunnen uitlaten.

Tekst gaat verder onder foto

Masterplan Veluwezoom – Foto: Rheden

Zie ook: Rheden en Rozendaal nemen verkeersbesluit Posbank
Zie ook: Tweestrijd in Rheden: Stichting Red Heuven en de Posbank versus gemeente
Zie ook: Ook de tijdelijke afsluiting van de Posbank gaat niet door
Zie ook: Afsluiting Posbank valt miljoenen euro’s duurder uit
Zie ook: Posbank voor auto’s en motoren in zomer elke dag dicht
Zie ook: Veel onbegrip in Rheden over ontheffing toerrit Posbank
Zie ook: Tijdelijk eenrichtingsverkeer Schietbergseweg op de Posbank bij Rheden weer opgeheven
Zie ook: Posbank nog niet op slot voor gemotoriseerd verkeer
Zie ook: Politie slingert drie motorrijders bij de Posbank op de bon
Zie ook: Op drukke dagen is een rondje Posbank niet meer mogelijk
Zie ook: Rozendaal wil rondje Posbank ook behouden
Zie ook: Natuurmonumenten ‘verbijsterd’ dat auto’s welkom blijven op Posbank
Zie ook: Protest bij gemeentehuis Rheden vóór afsluiting Posbank
Zie ook: Plan voor volledig autoluwe Posbank lijkt te sneuvelen

Van links naar rechts: Wethouder Simon Warmerdam van Rozendaal, Wethouder Paul Hofman van Rheden en gebiedsmanager Maarten Bakker Natuurmonumenten. – Foto: Omroep Gelderland