Wethouder Haverkamp draagt sleutel gemeentehuis over aan sloopbedrijf

Gemeentehuis Foto: Gemeente Rheden
Gemeentehuis Foto: Gemeente Rheden

DE STEEG – Wethouder Ronald Haverkamp overhandigde afgelopen maandag officieel de sleutel aan het sloopbedrijf van Richard Vlasman. Vorig jaar is definitief door de gemeenteraad besloten een nieuw gemeentehuis te bouwen. Eind vorig jaar zijn alle medewerkers reeds verhuisd en inmiddels zijn er bouwhekken om het pand geplaatst. Deze week wordt er pas daadwerkelijk gestart met het slopen van het pand.

De sloop van het gemeentehuis is aanbesteed aan Vlasman omdat zijn bedrijf volgens afspraak de vrijkomende materialen voor bijna 100% circulair hergebruikt.

Het slopen gaat in een aantal fases. In de eerste fase wordt het gebouw ontmanteld. Dat wil zeggen dat alle onderdelen worden gedemonteerd en verwijderd. Denk hierbij aan deuren, toiletten, panelen etc. Wanneer alle onderdelen eruit zijn en de asbest is verwijderd begint het daadwerkelijk slopen van het gebouw. Dit zal rond de zomer zijn.

De gemeente Rheden vindt het belangrijk om duurzaamheid te stimuleren, en dus ook bij het slopen en bouwen van het gemeentehuis. Waar mogelijk worden materialen hergebruikt, denk hierbij aan houten plafonds uit het oude gemeentehuis die weer terugkomen in het nieuwe gemeentehuis, de keuken die hergebruikt wordt en het hergebruik van de werkplekken.

Tijdens de eerste fase van de sloop, zijn er spullen en materialen die een nieuw leven kunnen krijgen. Mochten inwoners voor bijvoorbeeld een vereniging of buurthuis interesse hebben in deze producten of materialen, dan kunnen zij contact opnemen met de gemeente.

Deuren en toiletten krijgen nieuw leven bij de Scouting

Scouting Vereniging Rhedense Pioniers heeft samen met het sloopbedrijf gekeken welke materialen voor hen bruikbaar zijn. En zo krijgen en aantal binnendeuren, buitenmeubilair, bestrating, wc’s en nog meer materiaal, een nieuw leven bij de plaatselijke scouting vereniging.

Wethouder Ronald Haverkamp: “Dit is een geweldig voorbeeld hoe we hier in Rheden om willen gaan met circulariteit: slim, toegankelijk en lokaal! Wij zijn ontzettend trots dat we circulariteit op deze manier invulling kunnen geven. We nodigen dan ook iedereen uit om het voorbeeld van de scouting te volgen en te kijken of uw organisatie of vereniging gebruik kan maken van sloopmaterialen.”

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: Gemeentehuis Rheden bereikt hoogtepunt
Zie ook: Aannemer officieel gestart met bouw nieuw gemeentehuis
Zie ook: Bouw gemeentehuis Rheden eindelijk begonnen
Zie ook: Geen lokale bedrijven betrokken bij bouw gemeentehuis
Zie ook: Van de het oude gemeentehuis is 98% hergebruikt
Zie ook: Bouw nieuwe gemeentehuis in De Steeg start in april (update)
Zie ook: Velpse kunstenares maakt kunstwerk van trapspijlen gesloopt gemeentehuis
Zie ook: Gemeente laat ramen van aangrenzende woningen gemeentehuis wassen
Zie ook: Wat gaat het nieuwe gemeentehuis nu echt kosten?
Zie ook: Simon Carmiggelt houdt de wacht bij gesloopte gemeentehuis
Zie ook: Nieuwe communicatiemast in gebruik genomen naast gemeentehuis in De Steeg
Zie ook: Rheden zet bewakers in bij tijdelijk gemeentehuis
Zie ook: Rheden moet 8,5 miljoen extra betalen voor het nieuwe gemeentehuis
Zie ook: Gaat het gemeentehuis 8,5 miljoen meer kosten? VVD wil uw mening weten
Zie ook: Asbest in gemeentehuis, toch ligt de bouw op schema
Zie ook: Het definitieve ontwerp voor het gemeentehuis is klaar
Zie ook: Wethouder Haverkamp draagt sleutel gemeentehuis over aan sloopbedrijf
Zie ook: Zo komt het gemeentehuis van Rheden eruit te zien
Zie ook: Het gemeentehuis van Rheden is dicht, en nu?
Zie ook: Rheden krijgt nieuw gemeentehuis van 18 miljoen
Zie ook: Nieuw gemeentehuis Rheden: 19 miljoen euro
Zie ook: Rheden bereidt zich voor op toekomstbestendig gemeentehuis